Nytt miljardbistånd till Palestina

Bild: Israeli Defense Forces/CC BY 2.0/Faksimil Facebook
  • Fredag 3 jul 2020 2020-07-03
E-post

Regeringen presenterar ett nytt biståndspaket på 1,6 miljarder kronor till områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten. Samtidigt anklagas Israel för att vara det största hindret för utveckling i den palestinska områdena, vilket får kritik av Israels ambassadör i Sverige.

Regeringen har beslutat om ett nytt miljardbistånd till områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten, något Världen Idag tidigare uppmärksammat.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att ”Verksamheten syftar till att bidra till att få till stånd ett demokratiskt, självständigt, sammanhängande och livskraftigt Palestina som existerar sida vid sida med Israel i fred och säkerhet.”

Läs även: S-politikern försvarade Hamas och anklagade Israel för att mörda barn

– Genom den nya strategin ska Sverige bidra till demokratisk utveckling och ökad respekt för mänskliga rättigheter samt till att stärka förutsättningarna för genomförandet palestinska val, inklusive i östra Jerusalem, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Under femårsperioden 2020–2024 kommer totalt 1,5 miljarder kronor ges i bistånd, varav 1,46 miljarder kronor ska gå till Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) och 40 miljoner kronor till Folke Bernadotteakademin (FBA).

I pressmeddelandet anklagar regeringen Israel för att vara det största hindret för utveckling av de palestinska områdena, något som får hård kritik av Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov.

I ett inlägg på Facebook skriver Ben-Dov att man ”bör välkomna den svenska regeringens beslut att generöst stödja den palestinska myndigheten”, men att man ”starkt och fullständigt avfärdar de grundlösa anklagelser mot Israel som ingick i uttalandet”, som Ben-Dov menar skadar både Sveriges relationer med Israel och landets möjligheter att spela en konstruktiv roll i fredsprocessen.

Läs även: S-politiker ledde ramsan ”Krossa sionismen” på demonstration mot Israelavtal

Mikael Oscarsson (KD) är kritisk mot beslutet att dela ut biståndet, och säger till Världen Idag att han ska lämna in en interpellation i riksdagen i ärendet.

– Det är upprörande att regeringen inte alls tagit intryck av det som nu allt fler tycker är självklart, nämligen att ställa motkrav vid bistånd, säger Oscarsson, som pekar på att Human Rights Watch visat att den palestinska myndigheten och Hamas ägnar sig åt systematisk förföljelse och tortyr, samtidigt som stödet till palestinska terrorister ökade under förra året.

– Detta är svenska folkets skattepengar och det är stora summor, särskilt när vi ser att utvecklingen går åt helt fel håll, säger Oscarsson.

Läs även: SD: Antisemitismen och Israelhatet har vuxit inom Socialdemokraterna med Löfvens goda minne

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag