Nytt SD-rekord i Sentio på otroliga 26,9 procent – Moderaterna störtdyker till sämsta någonsin

Chocksiffror för Jimmie Åkesson (t.v) och katastrof för Anna Kinberg Batra (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post

STOCKHOLM Sverigedemokraterna tokrusar med en ökning om 4,7 procent till otroliga 26,9 procent stöd i opinionen om det vore val idag. Förändringen är signifikant, alltså att ökningen är statistiskt säkerställd. Samtidigt når Moderaterna sina sämsta siffror någonsin i en Sentiomätning med endast 16,7 procent stöd.

Efter Moderaternas utspel om att öppna dörren för samtal med Sverigedemokraterna finns det en tydlig vinnare och en tydlig förlorare. Med otroliga 26,9 procent stöd, en ökning med 4,7 procentenheter sedan mätningen förra månaden, når Sverigedemokraterna ett nytt rekord i en mätning från Nyheter Idag / Sentio. Förändringen är statistiskt säkerställd och ligger i linje med andra opinionsmätningar som nyligen publicerats.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof och han är inte förvånad över resultatet.

– Jag tycker det är skitkul. Det går lite upp och ner i opinionen, det gör det för alla partier och för oss också. Det har varit några mätningar några månader tillbaka där vi gått neråt, men nu vänder det uppåt igen. Det är klart att det är glädjande, även om jag brukar säga att enskilda mätningar spelar ingen större roll, egentligen. Men det känns som att det går uppåt igen och det är fantastiskt.

Jomshof: ”Tror att väljare uppfattat Moderaterna som veliga”

Samtidigt backar Moderaterna och når sin sämsta notering någonsin i en mätning utförd av Sentio. Med endast 16,7 procent noteras det före detta regeringspartiet till ett nytt bottenrekord. Jomshof tror att väljare uppfattat Moderaterna som veliga och att det är det som straffar sig.

– Man har försökt ge sig in på vår planhalva och det har man gjort. Initialt har det varit till deras fördel, det tror jag. Att man tillfälligt tog tillbaka en del väljare från oss. Men, jag är helt övertygad om att när tiden går, att man som väljare synar deras kort och inser att det kanske är en bluff eller man inte tycker de är trovärdiga.

– Sen kan jag också tänka mig att när Moderaterna först går ut och säger att helt plötsligt kan man tänka sig ett samarbete med oss, efter att under längre tid sagt motsatsen och sen kort därefter sänder ut signaler som är motstridiga. Man säger att man tänka sig att samarbeta med oss, men när man blir påhoppad i media backar man igen några steg. Jag kan tänka mig att några väljare tycker det är ett velande och att man därför väljer SD.

Samtidigt är två riksdagsledamöter i Sverigedemokraterna åtalade för brott, men Jomshof är tveksam till om det får någon direkt påverkan på opinionssiffrorna. Han menar att det är enskilda händelser och gör en jämförelse med socialdemokraten Mona Sahlin som nyligen erkände brott.

– Jag har svårt att tänka mig att det skulle påverka Socialdemokraterna nämnvärt. Jag tror det beror på hur partier agerar centralt i olika frågor. På marginalen kanske det påverkar, kanske.

Nytt rekord i Sentio för Centerpartiet

Det är inte bara Sverigedemokraterna som har anledning att vara glada. Även Centerpartiet slår ett nytt rekord i Sentio och når 10,7 procent i februarimätningen. Det är en trend som återspeglar andra opinionsmätningar där Centerpartiet går framåt. Nyligen publicerade Göteborgs-Posten en mätning utförd av Sifo där Centerpartiet når 11,8 procent.

Partiet uppfattas som det alliansparti som står längst ifrån SD och det kan ha betydelse för den starka uppgången i opinionen. Det menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som poängterar att det är Moderaterna som är de stora förlorarna när Centerpartiet går framåt.

– Det är naturligtvis de som inte gillar att Moderaterna gillar Sverigedemokraterna som söker sig till Centerpartiet. Förut var det de som inte gillade att Moderaterna inte gillade Sverigedemokraterna som sökte sig till SD. Moderaterna förlorar av två skäl och där är Centerpartiet en av vinnarna.

För Socialdemokraterna, som skulle bli andra största parti om Sentiomätningen blev verklighet i ett val, är läget mer stabilt. De går framåt med 1,4 procentenheter och noteras till 23,3 procent i februarimätningen. Mätningen är utförd med webbpanel mellan 16 och 20 februari. Totalt har 1000 personer intervjuats varav 716 uppgett partipreferenser.

PLUS: Ta del av alla siffror i januarimätningen från Sentio

Mätningen för februari månad — januarimätningen inom parentes

Moderaterna 16,7 (18,4)
“Liberalerna” 4,6 (5,5)
Centerpartiet 10,7 (8,9)
Kristdemokraterna 3,0 (3,9)

Socialdemokraterna 23,2 (21,8)
Vänsterpartiet 8,2 (9,1)
Miljöpartiet 3,6 (5,4)

Sverigedemokraterna 26,9 (22,3)

Fi 1,7 (3,0)
Piratpartiet 0,7 (1,0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag