ÖB Micael Bydén varnar för främlingsfientlighet: ”Det känns väldigt obehagligt”

Överbefälhavare Micael Bydén på Pride. Foto: Jopparn (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 15 jun 2019 2019-06-15
E-post 1721

SVERIGE Ryssland är ett geopolitiskt hot som använder sig av militärt våld men sannolikheten för väpnat angrepp på Sverige är låg. Det säger ÖB Micael Bydén i en intervju där han hellre pratar om sitt obehag inför främlingsfientlighet och att mycket handlar om värderingar. – Jag är väldigt värderingsstyrd och tycker att mycket handlar om att vi ska ta hand om varandra, säger Bydén till Helsingborgs Dagblad.

Micael Bydén har varit Överbefälhavare sedan 2015. Han har både hyllats och kritiserats. Kritiken har bland annat handlat om hur han avpolleterade den tidigare arméchefen Anders Brännström efter att denne pekat på brister i Sveriges försvarsförmåga. Skillnader i de två militärernas uppfattning om det svenska försvaret blev allt tydligare och slutade med att Brännström sparkades. Brännström har senare också sagt att massinvandringen till Europa är något som påverkar hela samhället och är något som man behöver ta hänsyn till i säkerhetspolitiken.

Massinvandringen är inget som ÖB Micael Bydén nämner när han pratar om vad som oroar honom i en intervju i Helsingborgs Dagblad.

– Mer än ett direkt militärt hot mot Sverige kan jag oroa mig för terrorism, organiserad brottslighet och främlingsfientlighet – det känns väldigt obehagligt. Men jag kan också oroa mig för hot mot demokrati och våra värderingar. Jag är väldigt värderingsstyrd och tycker att mycket handlar om att vi ska ta hand om varandra.

Micael Bydén säger att Ryssland inte utgör ett direkt militärt hot mot Sverige i dagsläget.

– Inte direkt, de är inte på väg hit. Men Ryssland har skakat om säkerhetssituationen i Europa, bland annat genom att illegalt annektera Krim 2014 och fortsätta aggressionen i östra Ukraina. Ryssland använder militära medel för att nå politiska mål. Samtidigt är det viktigt att poängtera att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är fortsatt låg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag