ÖB: Svenska vapen framme i Ukraina

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 7 mar 2022 2022-03-07
E-post 232

SVERIGE/UKRAINA De 5 000 pansarskott som Sverige beslutat att skicka till Ukraina har anlänt. Det meddelar överbefälhavare Micael Bydén i SVT:s Agenda.

– Transporterna är genomförda. Materiell utrustning finns nu på plats, säger Micael Bydén.

– Nu finns förutsättningarna för den ukrainska armén, försvarsmakten, att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott som vi har skickat ner.

Bydén menar att Rysslands invasion av Ukraina även påverkar Sveriges säkerhetsläge.

– Det innebär att önsketänkandets och förhoppningens strategi är över, som många kanske har ägnat sig åt. Nu vet vi att han (Putin) har intentioner, beredd att göra väldigt mycket, och det kommer också att innebära något för oss, och hot och risker har ju också ökat här, säger han.

För några dagar sedan kränktes svenskt luftrum av ryska stridsflyg. Det var ingen tillfällighet, säger Bydén.

– Någon form av mycket tydlig markering. Medveten sådan. Väldigt oprofessionell, om jag får uttrycka mig så. Olyckligt. Det finns ingen anledning att flyga på det där sättet.

– Förmodligen så vill man nu att vi ska börja darra på manschetten. Det gör inte vi. Vi var på plats, vi kommer att vara på plats även nästa gång och markera att det här är svenskt territorium. Här är vi, inte längre än så här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag