Ocensurerad Twitterkonkurrent hotas av nedstängning

  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 65

USA Gab vill bli ett ocensurerat alternativ till Facebook och Twitter. Men efter att Pittsburgh-terroristen Robert Bowers postade ett antisemitiskt inlägg om sina avsikter på plattformen strax innan han mördade elva människor i en synagoga har Gab fått sina servrar och betallösningar uppsagda.

Den alternativa sociala medieplattformen Gab hotas av nedsläckning efter synagoga-attacken i Pittsburgh. Den misstänkta gärningsmannen Robert Bowers hade ett konto på Gab, och publicerade ett inlägg före dådet där han anklagade den judiska organisationen Hebrew Immigrant Aid Society för att ”ta in inkräktare” som ”dödar vårt folk”.

Nu har Gab stängts av från sitt webbhotell Joyent och betalplattformarna Paypal och Stripe. Enligt Gab själva samarbetar företaget med rättsväsendet i utredningen av terrorattacken. Gab gick ut med ett pressmeddelande på sajten Medium som fördömde dådet enligt SVT, men den angivna länken i SVT:s artikel går till en tom sida som i adressraden anges ”suspended”.

I skrivande stund har Gab.com kvar sitt twitterkonto, där de informerar sina följare om utvecklingen.

Gab grundades i augusti 2016 med syftet att stå upp för yttrandefriheten på nätet.

– Vi är väldigt oroliga för människors rättigheter. Många politiska åsikter stämplas som hatiska och tas helt enkelt bort, sade Utsav Sanduja, Gabs operativa chef, till Vice i april.

Då hade Gab 465 000 användare, bland annat välkända namn från den amerikanska högerkanten som althögerns Richard Spencer och konspirationsteoretikern Alex Jones. Både Spencer och Jones har i olika utsträckning blivit avstängda från större plattformar.

”Darko Crncevic” fortsatte på Gab efter avstängningen från Twitter

Det svenska twitterkontot @daccraft, ”Darko Crncevic”, valde också att fortsätta på Gab efter att hans twitterkonto blivit nedstängt.

”Yttrandefriheten mår dåligt. Du har den enligt lag. Men i realiteten finns det ”straff” om du har fel åsikter. Ta det här med värdegrund till exempel. Att inte fler kan se att den är skapad för att komma runt ”lika inför lagen” är beyond me. Du har fel ”värdegrund” och – hepp! Inget jobb.” skrev Darko till Nyheter Idag i samband med att han lämnade Twitter för Gab.

Läs även: Intervju med ”Darko Crncevic” efter Twitteravstängningen: ”Värre än jakten på dem som tycker olika är den massiva tystnaden från folk med makt”

Kritiker menar att Gab.com snarare utgjorde ett tillhåll för högerextremister som fördrivits från andra sociala medier, och pekar bland annat på att gabs symbol liknar grodan Pepe, althögerns symbol, och att en stor del av innehållet på sidan är högerextremt.

På söndagen rapporterade The Verge att Gab.coms domänhost GoDaddy givit Gab 24 timmar på sig att hitta en ny leverantör av domännamnet. GoDaddy hänvisar till att Gab ska ha brutit mot GoDaddys användaravtal.

”Som svar på klagomål vi fått under helgen har GoDaddy undersökt och upptäckt otaliga fall av innehåll på sidan som både förespråkar och uppmuntrat till våld mot människor”, skrev GoDaddy till The Verge.

Bli PLUS-medlem och läs:

– om hur Gab jobbar för att åter komma online

– hur sociala medier kommit under hårdare tryck de senare åren enligt Amelia Andersdotter, tidigare EU-parlamentariker

– Andersdotter svarar också på skillnader och likheter från hur Anders Behring Breivik postade material på Youtube

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag