”Ofarligt” enligt Aschberg – stannade hemma när Lamotte blev rånad

Bild: Yvwv Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0/Nyheter Idag/Faksimil Facebook
  • Fredag 13 Dec 2019 2019-12-13
E-post 7673

I en krönika i Aftonbladet skrev publicistklubbens ordförande Robert Aschberg att Joakim Lamottes livesändningar från olika platser i landet är ofarliga. Men när Lamotte bjöd in Aschberg att delta i hans livesändning från Trollhättan dök han inte upp. Under sändningen blev Lamotte hotad, misshandlad och rånad på sin utrustning – trots att polisen var på plats.  

Är Joakim Lamottes livesändningar från olika delar av Sverige ofarliga? Det hävdade i alla fall journalisten Robert Aschberg, publicistklubbens ordförande, i en krönika i Aftonbladet.

I krönikan, med titeln ”Offerkoftan kanske kliar lite – men den är lönsam”, skriver Aschberg att det Lamotte gör i sina livesändningar är ”ofarligt, men han hukar, ser sig om hela tiden som vore han jagad i en krigszon, filmar folk som inte vill bli filmade och lyckas i bästa fall få någon lokal slyngel att skrika ”hora” åt honom.” Enligt Aschberg är det hela ”Teater. Aktivism. Facebooksuccé. Och troligt klirr i swishkassan”.

Läs även: Våldsam attack mot Lamotte – maskerat gäng stal hans utrustning

Lamotte besvarade Robert Aschbergs text genom att bjuda in honom att närvara vid hans nästa livesändning, den som ägde rum på torsdagskvällen i det oroliga området Kronogården i Trollhättan där det varit upplopp med brända bilar och attacker på blåljuspersonal.

”Eftersom du Robert Aschberg har många synpunkter på mitt sätt att arbeta så vore det bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige”, skrev Lamotte bland annat, och tillade att ”Då kan du även passa på att ställa de frågor till mig som du vill ha med i ditt program”.

Det är oklart om Robert Aschberg mottog Lamottes inbjudan, men det står i alla fall klart att Aschberg inte var på plats när Lamotte livesände sitt reportage från Trollhättan – ett reportage som visade sig allt annat än ofarligt.

Trots att polisen var på plats blev Lamotte hotad, slagen och attackerad med bangers, och fick dessutom sin utrustning stulen av maskerade personer på platsen.

Nyheter Idag söker Robert Aschberg för kommentarer.

Läs även: Polis skadad när Lamotte livesände från Kronogården

Lyssna även på: Podden med Malcom Kyeyune: Slutet på nyliberalernas strypgrepp om svensk politik?

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag