Ökad insyn i partiernas finansiering

Sveriges riksdag. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Fredag 2 feb 2018 2018-02-02
E-post 25

STOCKHOLM Riksdagen väntas rösta ja till ett förslag som innebär ökad insyn i partiernas finansiering på lokal och regional nivå samt för partiernas sidoorganisationer. 

Regeringen föreslår ökad insyn i partiernas finansiering. Konstitutionsutskottet föreslår riksdagen att rösta ja till regeringens förslag. Det uppger SVT. 

Samtliga riksdagspartier är positivt inställda till förslaget som regeringen lagt fram. I korthet behandlar förslaget kraven om att partier på lokal och regional nivå öppet måste redovisa sina intäkter. Detsamma kommer gälla för partiernas sidoorganisationer.

Det blir dessutom förbjudet att ta emot anonyma bidrag som överstiger 2275 kronor.

Förslag väntas börja gälla redan i vår, närmare bestämt den 1 april 2018.

Det har dock inkommit reservationer angående vissa detaljer i förslaget.

M, C och KD tycker att medlemmar i arbetsköparorganisationer och fackliga organisationer ska kunna få möjlighet att säga ja eller nej till huruvida deras medlemsavgifter ska användas till bidrag till politiska partier.

LÄS ÄVEN: LO angående att villkora stödet till S-regeringen som vill inskränka strejkrätten: ”Ingen diskussion som förts överhuvudtaget”

Beträffande partiernas gåvor och bidrag på central nivå har allmänheten redan idag möjlighet att se hur partierna finansieras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag