Ökänd klan i Göteborg demonstrerade mot omhändertagande – fick beröm av V-politiker

Angereds centrum. Bild: Bulver/Wikimedia Commons
  • Torsdag 28 Nov 2019 2019-11-28
E-post 787

GÖTEBORG En stor demonstration hölls på tisdagen i Angered mot ett omhändertagande av ett barn, något som Göteborgs-Posten var först att rapportera. Demonstrationen arrangerades av barnets släktnätverk som enligt polisen styr stora delar av Göteborgs kriminella värld. – Jag nämner dem som ”familjenätverket”. Jag vill inte citera deras namn för då stärker vi deras varumärke. Men det är dem som man skrivit om i tidningen tidigare, säger Ulf Melander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Pojken omhändertogs i samband med en polisinsats mot en familj för två år sedan och placerades i en fosterfamilj, och på tisdagen hade stadsdelsnämnden ett möte i ärendet.

Två timmar innan mötet samlades släktmedlemmar – uppskattningsvis mellan 100 och 150 – i Angered för att demonstrera mot socialtjänstens beslut. Även den 63-årige man som av polis utpekas som överhuvud för släkten var på plats, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi kommer fortsätta att protestera och ge nämnden chans efter chans, nu får det bli sista chansen. Annars kommer vi att fortsätta göra vår proteströrelse mycket större och på andra sätt som är lagliga göra det jobbigare för nämnden om de inte kan tillmötesgå oss, sade en talare i megafon enligt GP.

När mötet inleddes fick representanter för släkten komma in i lokalen och tala inför politikerna.

Angereds stadsdelsdirektör Rickard Ernebäck sade att man inte har möjlighet att kommentera enskilda ärenden.

– På öppna möten har vi inga möjligheter utifrån den lagstiftning som finns att kommentera enskilda ärenden på något sätt. Vi har alla lyssnat i detta rummet och jag tackar för de synpunkter som har lämnats, sade Rickard Ernebäck.

Kommunpolitikern Yvonne Palm (V) berömde demonstranterna.

– Utan att säga något personligt om det här ärendet så var det väldigt välorganiserat av er och det visar kraften och viljan. Jag tror att alla politiker som sitter här har nåtts av det ni har pratat om här i dag, sade Palm.

Ulf Melander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, bekräftar för Nyheter Idag att det handlar om samma släktnätverk som omskrivits i flera tidningar med namn. Melander vill emellertid inte ange släktens namn till pressen.

– Jag nämner dem som ”familjenätverket”. Jag vill inte citera deras namn för då stärker vi deras varumärke. Men det är dem som man skrivit om i tidningen tidigare, säger Melander.

Enligt Melanders kännedom har det inte förekommit några olagliga påtryckningar mot socialtjänsten från släktnätverkets sida vad det gäller omhändertagandet av pojken.

Läs även: Trebarnsfar flydde svensk socialtjänst – får skydd i Polen

Läs även: Kriminella klaner styr Berlins undre värld

Läs även: Socialtjänstens kupp – räddade flicka från somaliskt tukthus

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag