Ökat förtroende för Busch (KD) i Sifo – förtroendet för Lööf (C) minskar

Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 apr 2022 2022-04-05
E-post 887

Förtroendet ökar för Ebba Busch (KD) i april månads förtroendemätning från Expressen/Sifo. Busch når därmed en tredje plats i mätningen, samtidigt som förtroendet för Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) minskar. 

Förtroendet ökar för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo.

Busch förtroende ökar med hela 4 procentenheter, vilket innebär att hon passerar Jimmie Åkesson (SD) i förtroendeligan och når tredje plats, efter Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M). Busch ökning är också den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen.

– Ebba Busch har försökt vara tydlig och det brukar ge resultat. Det är viktigt att synas och där har drivmedelspriserna varit en omdebatterad fråga som många berörs av, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Läs även: Kalldusch för KD och C i Sentio – SD och S ökar

Magdalena Andersson tappar en procentenhet, men ligger kvar på en hög nivå med 61 procent i mätningen.

–Även bland moderater är det 47 procent som har positivt förtroende för statsministern, det innebär inte att de röstar på henne men hon har skaffat förtroende i en vid krets av väljare, säger Toivo Sjörén.

Sämre går det för Anderssons tilltänkta regeringsunderlag. Nooshi Dadgostar (V) backar med en procentenhet och Annie Lööf (C) med två.

– Den här mittenpositionen har inte varit helt lätt att manövrera för Lööf. I dag rör sig centerväljarna i hög utsträckning mot Socialdemokraterna, vilket kan skapa en del konvulsioner bland de som vill bilda regering med Ulf Kristersson. Och om väljarna sviker påverkar det också hennes förtroendesiffror, säger Toivo Sjörén.

Ulf Kristersson kan notera en ökning med tre procentenheter och en stabil andraplats i mätningen med 39 procent. I bottenligan ökar Nyamko Sabuni med en procentenhet och ökar därmed avståndet till Märta Stenevi och Per Bolund, som ligger kvar på bottensiffrorna 8 respektive 7 procent.

EXPRESSEN/SIFO PARTILEDARFÖRTROENDE APRIL

Förändring sedan förra mätningen inom parentes. *Signifikant förändring sedan mätningen i februari.

Magdalena Andersson (S): 61 procent (-1)

Ulf Kristersson (M): 39 procent (+3)

Ebba Busch (KD): 30 procent (+4)*

Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)

Annie Lööf (C): 23 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+1)

Per Bolund (MP): 8 procent (0)

Märta Stenevi (MP): 7 procent (0)

Läs även: C skakas av avhopp: ”Värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv”

Läs även: Kalldusch för Lööf (C) i Aftonbladet/Demoskop – 65 procent saknar förtroende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag