Ökning av gängrelaterade skjutningar i Stockholm

Genrebild.
  • Onsdag 27 sep 2017 2017-09-27
E-post 303

STOCKHOLM Under 2017 har 93 skjutningar där 12 personer avlidit och 35 skadats ägt rum i Stockholmsområdet. Bara under september månad har 10 skjutningar ägt rum och polisen riktar nu resurser för speciella insatser som ska försvåra för de kriminella.

Endast under september månad har sammanlagt 10 skjutningar ägt rum i Stockholmsregionen. Under 2017, fram till den 20 september, har 93 skjutningar förekommit där sammanlagt 12 personer avlidit, det uppger Dagens Nyheter.

Polisen i Stockholmsområdet jobbar med riktade insatser för att få bukt med den stora ökningen av gängrelaterade skjutningar.

– Antalet gängrelaterade skjutningar har ökat i regionen de senaste åren. Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutningarna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson, som leder det riktade arbetet, till Dagens Nyheter.

De speciella, riktade, insatserna som används av polisen är att agera mot grupper och individer som begår grova brott. Arbetet består av att beslagta vapen, sprängmedel, pengar och bilar. Enligt polisen görs livet som kriminellt allt svårare om deras tillgångar beslagtas, det försvårar även möjligheten att bli kriminell från första början.

Jan Evensson menar att åtgärderna, på kort sikt, kyler ner läget och förhindrar att fler brott begås framöver. Syftet är även att kunna lagföra gärningsmän.

Av de 93 skjutningar som förekommit i Stockholmsområdet, i år, har 12 personer avlidit och 29 personer skadats. 46 av de skjutningar som ledde till 7 döda och 18 skadade skedde i polisområdet Stockholm Syd. Antalet skjutningar kan jämföras med förra året. Under samma period under 2016 skedde 89 bekräftade skjutningar som resulterade i sju avlidna och 35 skadade i Stockholmsområdet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag