”Olämplig”: Nu pudlar centertoppen efter tweet om ”familjen Bonnier”

Ola Spännar. Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Måndag 15 okt 2018 2018-10-15
E-post 118

STOCKHOLM Nu backar Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar från sin tidigare tweet om ”familjen Bonnier”. I en ny tweet kallar han det hela ”olämpligt” och att ”vissa läste in en antisemitisk underton”.

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat att Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar twittrat om ”familjen Bonnier” backar han nu och raderar tweeten. I den gick han indirekt till attack mot tidningen Dagens Industri och dess ledarsida samt insinuerade att ägaren Bonnier bör vidta åtgärder.

”Undrar vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier om det faktum att deras dagstidning kampanjar för att ge regeringsinflytande till ett främlingsfientligt parti med nazistkopplingar?” skrev Spännar på Twitter.

I en ny tweet skriver Spännar att den förra tweeten var ”olämplig”.

”Min tweet om familjen Bonnier var olämplig. Den kunde uppfattas som ett försök att få medieägare att påverka journalistik. Än värre, vissa läste in en antisemitisk underton. Allt detta är fullständigt främmande för mig. Tar därför bort inlägget. Helt och hållet mitt misstag”.

PLUS: Kritikstorm mot centertoppens tweet om ”familjen Bonnier”

Mötte mycket hård kritik

I en tidigare artikel i Nyheter Idag berättade en av kritikerna, Johan Ingerö, att det är just delen om att påverka medieägare som är problematisk. Liknande svar gav även P.M Nilsson på Dagens Industri när vi talade med honom över telefon.

– Det är anmärkningsvärt att Centerpartiets kommunikationschef och kanske Centerpartiet själv – det vet inte jag, det måste jag reda ut – anser sig kunna vända sig till medieägare för att få dom att ändra uppfattning på tidningen, sade Nilsson till Nyheter Idag.

Sverigedemokraternas förre presschef Henrik Vinge säger till Nyheter Idag att han ser likheter med skandalen som omgärdade Anna Hagwall. Även hon gjorde ett utspel om Bonnier och deras ägarskap över medier innan hon blev utkastad ur SD. Vinge tror att även Spännar hade gått ett liknande öde till möte om han varit SD-medlem.

– Bara det faktum att han tillskriver familjen Bonnier politiska åsikter på grund av deras ursprung gör att det hade varit problematiskt för en sådan person att företräda Sverigedemokraterna. Vi har uteslutit personer för liknande utspel, säger Vinge till Nyheter Idag.

Även den borgerliga debattören och journalisten Paulina Neuding markerar skarpt mot Spännars tweet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag