Om DN fick bestämma skulle Kaplan vara kvar som minister

"Det finns ingen nyhet", skrev DN-journalisten. Ett drygt år senare tvingas Kaplan avgå.
  • Lördag 26 jan 2019 2019-01-26
E-post 422

BLOGG Dagens Nyheter räddade Mehmet Kaplan från att tvingas avgå för islamistkopplingar när tidningens journalist i praktiken agerade pressekreterare. Ungefär så kan man beskriva DN:s agerande när Nyheter Idag först av alla uppmärksammade kopplingar till islamistiska Milli Görüs. Idag låtsas DN som att Kaplan alltid varit radioaktiv.

Hycklande politiker ska förstås alltid uppmärksammas, men hur är det med hycklande medier? I samband med att det blev klart att Amanda Lind är Sveriges nya kulturminister valde hon att tacka samtliga föregående statsråd från det egna partiet, inklusive Mehmet Kaplan. Detta kom att vinklas i medier som att hon specifikt hyllar ”islamisten” Kaplan.

Men det var i bästa fall en fultolkning och jag, som i vanliga fall inte är blyg att granska MP med ljus och lykta, kände att rapporteringen skavde en aning. Detta påtalade jag dels i ett blogginlägg men även på Twitter. Men det har inte hindrat malliga redaktioner som DN att i olika kåserier påtala det olämpliga i att nämna Kaplan.

Redan här får jag även sticka ut hakan lite. Det är inte uppenbart att Kaplan är islamist, man ska vara försiktig med orden. Däremot har han figurerat i sammanhang som kan beskrivas som islamistiska. Men lika självklart som DN idag gör skandal av att den där Kaplan är en hemsk islamist, lika självklart försvarades Kaplan för några år sedan.

I oktober 2014 följer jag upp en tråd på Flashback och kan efter lite efterforskning visa att Mehmet Kaplan deltog i ett sammanhang med organisationen Milli Görüs, en organisation som är islamistisk. Eftersom uppgifterna jag presenterade på Nyheter Idag då var helt nya skapade detta inte oväntat diskussioner i sociala medier. Samtidigt var det tyst i större medier.

Istället blev jag ifrågasatt för att jag publicerade uppgifterna, inte minst efter att DN-reportern Emma Bouvin gick ut hårt på Twitter. Hon hade nämligen undersökt uppgifterna jag publicerade.

”Har pratat med Mehmet Kaplan om en video + spekulationer som spritts i helgen. Kommer inte skriva nån artikel, för det finns ingen nyhet”, skrev DN-reportern Emma Bouvin. Ett och ett halvt år senare avgår Kaplan där uppgifterna om Milli Görüs var centrala.

Precis innan Kaplans avgång rapporterade flera stora medier som SVT Nyheter och Aftonbladet om just Milli Görüs. Det blev så att säga droppen som rann över i den ”samlade bedömning” som ledde till avgången.

Men enligt DN var alltså detta från början ingen nyhet. Tvärtom, försvaret av minister Kaplan var så starkt att en bloggare, som följde diskussionerna på Twitter, först trodde att DN-reporterin Emma Bouvin i själva verket var Kaplans pressekreterare.

”När jag först läste twittren trodde jag att Emma Bouvin var Mehmet Kaplans sekreterare, men blev upplyst av en vän om att hon var journalist”, skrev bloggaren.

Vi har alltså en dagstidning som aktivt försvarar en minister i sociala medier om en uppgift som senare leder till ministerns avgång. Det är svårt att att hitta ett bättre sätt att illustrera hur medier istället för att granska makten, lierar sig med densamma.

Samma medie, alltså DN, försöker nu fula ut nya kulturministern genom grundantagandet att Kaplan är så radioaktiv att man inte ens kan nämna honom tillsammans med andra statsråd i en liten text där man tackar av sina föregångare.

Varför tar jag upp detta? När jag först avslöjade kopplingarna till islamistiska Milli Görüs och DN-reportern samtidigt förklarade att ”det finns ingen nyhet”, användes detta av MP-folk för att kasta skit på mig. De hade ju uppbackning av DN.

”Hej! Här är @emmlof:s / DN:s bedömning av ’avslöjandet’ från SDU-journalisten med Flashback som källa”, skrev exempelvis Max Ahlborn på Twitter till folk som delade mitt avslöjande om Kaplan. Ahlborn ingick i Miljöpartiets kampanjmakeri.

Effekten blev att DN lånade ut sig som ett aktivt verktyg för att stoppa en fullt legitim granskning av ett statsråd. Istället skulle jag stå vid skampålen som ens hade mage att granska en politiker, det DN och andra brukar kalla ”hotet mot demokratin”.

Att DN vänder kappan efter vinden är ingen nyhet. Nu låtsas de som det alltid varit självklart att Kaplan varit en suspekt figur, så suspekt att han absolut inte får nämnas i positiva sammanhang. Det är viktigt att komma ihåg hur stora medier agerat när man har facit i hand, eftersom det säger något om ryggmärgsreflexerna.

Nästa gång jag och Nyheter Idag kommer med ett avslöjande som besvärar DN och den socialliberala journalistkåren kommer de återigen avfärda oss som oseriösa. De kommer göra vad de kan för att underminera oss och skydda makthavare i den drömregering som de till slut fick på plats.

Sedan kommer de, något år senare, låtsas som att de alltid haft samma uppfattning som oss.

Men glöm inte, det är vi som är populisterna. De är de ”riktiga” medierna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag