Onlinepizza experimenterar med drönartransporter: ”Vi börjar på landsbygden”

Foto: Flickr
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 19

SVERIGE Drönartransporter väntas bli allt vanligare i Sverige. Redan under hösten kommer nya regelverk att börja gälla. Onlinepizza är ett av företagen som planerar att börja använda drönartransporter. – Vi börjar på landsbygden, säger Onlinepizzas marknadschef Philip Eide

Transportstyrelsen väntas ändra reglerna för drönare att röra sig i luftrummet. Det rapporterar Sveriges Radio.

Företag som Amazon och DHL ser drönare som ett framtida transportmedel, det gör även svenska företag, men regelverket är fortfarande i vägen för att möjliggöra drönartransporter i en större skala.

Flera svenska myndigheter och branschföretag arbetar parallellt med att lägga förslag på nya regelverk för drönarflygning. Förslagen ligger ute på remiss fram tills söndag 13 augusti.

Enligt förslagen verkar det som att drönare som är lättare än sju kilo kommer slippa flygtillstånd. Det föreslås även att det ska bli tillåtet att flyga nära flygplatser samt att det ska bli tillåtet att flyga drönaren längre än 500 meter och utan synhåll.

Enligt Rémi Vesvre på Transportstyrelsen finns det stora utmaningar gällande drönarflygning.

– Om man hade en bil som visste hur man tar sig från punkt A till punkt B men inte ser några andra trafikanter, alltså att alla andra bilar måste akta sig för den bilen. Det är ungefär den situationen vi har med drönare idag, säger Rémi Vesvre till Sveriges Radio. 

Philip Eide, marknadschef för Onlinepizza, uppger för SR att företaget experimenterar med att transportera pizzor med drönare. Komplikationer som företaget noterat gällande drönarflygning är ljudnivån och att starka vindar gör så att pizzorna tumlar runt på färden. Det kan även vara en säkerhetsrisk att flyga drönare nära ovetande fotgängare.

Trots utmaningarna ser Eide ändå möjligheter i drönarleveranser. Han uppger att företaget hoppas kunna vara igång med det redan inom ett år. Då kommer Onlinepizzas drönarleveranser främst rikta sig till glesbygden, exempelvis Stockholm Skärgård, där det är svårt för bilar att ta sig fram.

– Efter att ha testat leverera pizza med drönare har vi konstaterat att vi nog inte kan göra det i innerstan först, utan att vi börjar på landsbygden, säger Onlinepizzas marknadschef Philip Eide till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag