Opinionsundersökning: Sovjetunionen åtnjuter starkt stöd i Ryssland

Lenin. Foto: Flickr
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 22

RYSSLAND En majoritet av ryssarna anser att sovjetunionens kollaps var dålig och att den hade kunnat undvikas, det framgår av en opinionsundersökning från Levada Center. De uppger även att sovjetnostalgin i Ryssland slår nya rekord. 

Trots Sovjetunionens övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter är stödet för det sovjetiska systemet fortfarande starkt i Ryssland.

Enligt en undersökning från Levada Center uppger över 50 procent av de svarande ryssarna att de anser att Sovjetunionens kollaps var dålig och att den hade kunnat undvikas. Det uppger Telesur.

I en tidigare undersökning, från 2016, svarade majoriteten av de svarande ryssarna att de föredrog att leva under den gamla Sovjetunionen och att de vill se det socialistiska sovjetsystemet återinfört.

I undersökningen från Levada Center uppger endast 28 procent att de var positiva till Sovjetunionens kollaps och 16 procent uppger att frågan är för komplex att svara på. 33 procent svarar att Sovjetunionens kollaps var oundviklig.

14 procent av de svarande ser Sovjetunionens återuppståndelse som ganska realistisk, 44 procent ser det som ett omöjligt scenario. 31 procent uppger att de inte hade varit nöjda med en sådan utveckling.

Enligt Levada Center är sovjetnostalign större än under hela 2000-talet. Enligt Telesur kan det bero på att ryssar, för första gången sedan finanskraschen 2008-2009, spenderar mer än halva deras månadsinkomst på mat.

Vladimir Putin, före detta KGB-agent och nuvarande rysk president, har tidigare kallat Sovjetunionens kollaps för en humanitär katastrof samt ”den främsta geopolitiska katastrofen under det senaste århundradet”.

Samtidigt som Levada Center rapporterar om rekordhög sovjetnostalgi rapporterades det nyligen om att medborgare i staden Novosibirisk protesterat mot uppförandet av en staty föreställande Tsar Nicholas II. Det rapporterar Russia Today.

Istället vill demonstranterna uppföra ett monument till minnet av Josef Stalin för att ”hedra hans roll i segern över nazismen”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag