Öppet brev till Stefan Löfven: Ta beslut om ett riktigt stödpaket eller avgå

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Söndag 22 mar 2020 2020-03-22
E-post 8186

Egenföretagaren Mikael Wiklund är kritisk mot regeringens stödpaket till företagen som han menar inte räcker till och jämfört med andra EU-länder är sämst i klassen. Nu vänder han sig i ett öppet brev direkt till statsminister Stefan Löfven (S).

Hej Stefan,

Jag heter Mikael Wiklund och är en ganska vanlig egenföretagare som driver redovisningsbyrå med 30 anställda där vi hjälper cirka 1 000 företag med deras skatter och bokföring.

Jag har i hela mitt liv varit stolt och tacksam över att vara svensk, vi bor i ett världens bästa länder som har varit föregångare inom hur ett rättvist demokratiskt samhälle ska fungera.

I stort sett hela mitt vuxna liv har jag tillbringat med att förklara för personer med invandrarbakgrund varför vårt system fungerar som det gör och varför det är viktigt att betala skatt. Jag har följt personer som startat med noll kronor och byggt upp ett företag, ibland två och i vissa fall stora koncerner med flera hundra miljoner i omsättning och hundratals anställda.

Men nu skäms jag – och jag mår illa av över att se hur denna regering och dess finansminister Magdalena Andersson behandlar dessa personer och alla svenska företag med deras anställda.

Under loppet av ett par veckor får i stort att alla dessa människor se sina livsverk smulas sönder framför sina ögon.

De tvingas säga upp sina anställda och se hur allt bara ramlar. De har utöver anställdas löner också lån, leasingar, hyror och annat som ska betalas. Er lösning är att ge dem mer skulder i form av anstånd, nödlån, ALMI-lån och gud vet vad.

Men det är lån, lån, lån. Som ska betalas tillbaka. Hur ska man kunna betala tillbaka något när intäkterna har sjunkit med 80-90 procent och man inte har en aning om när det ska vända?

Vi har tillbringat veckor med att försöka lugna, hjälpa och ge råd. Jag har sagt till alla att: ”Det måste komma mer stöd, regeringen kan inte vara så här kortsiktiga”.

När din finansminister sedan går ut med ett nytt krispaket som återigen bara innehåller LÅN och följer upp med att i intervjun säga ”vi kan inte hjälpa företagen med löner, hyror eller andra kostnader” så är faktiskt droppen nådd.

Jag kan inte sitta och ge råd att de ska låna mera utan en plan. Och tack vare er politik så går det inte att göra en plan.

Mitt råd måste i de flesta fall bli att de säger upp personalen och lägger ner eller om möjligt bara betalar sina fasta kostnader en period för att se vad som händer. Men det är inte alla som kan det, de kommer att tvingas i konkurs med långtgående personliga konsekvenser.

Jag har förstått att ni struntar i att det är moraliskt fel att låta enskilda personer och företag betala notan för den politik ni bestämt. Trots att det strider mot alla socialdemokratiska värderingar.

Men ni borde väl ändå kunna räkna? Ni måste väl ändå förstå att detta kommer att kosta staten hundratals miljarder när recessionen väl slår till på allvar, en arbetslöshet på en sådär 30-40 procent, konkurser som står som spön backen, tusentals människor som kommer att blir deprimerade, utbrända, få hjärtattacker, begå självmord och belasta sjukvården än mer.

Varje krona som skulle ges i stöd sparar in framtida kostnader tiofalt. Vilket i stort sett alla EU-länder verkar ha förstått utom Sverige – vi är sämst i klassen.

Så i snart 30 år har jag sålt in den svenska solidariska modellen, där man betalar skatt för att bidra till ett samhälle som tar hand om alla, till varenda nysvensk företagare som jag träffat och alla andra företagare med för den delen.

Jag har på många sätt känt det som om jag varit anställd av staten för att hjälpa dessa företagare till rätta och förstå vårt demokratiska samhälle och grunderna som det är byggt på.

Men vad ska jag säga till dom nu? Att de ska låna pengar för att förmodligen sitta i en ännu värre situation om ett par månader där de verkligen riskerar att förlorat allt, även sitt privata boende och alla sina besparingar?

Ni har gjort mig till en lögnare och nu bevisar ni dagligen att jag sålt en lögn i 30 år. Och ni har gjort Sverige sämst i klassen. Jag tycker inte om att känna mig som en lögnare och jag förstår inte varför Sverige har blivit sämst i klassen.

Jag har många gånger förklarat varför jag inte hjälper till med skatteplaneringslösningar via nåt brevlådeföretag i Luxemburg, Cypern eller nåt annat kreativt land. Därför att det är omoraliskt och i många fall olagligt.

Men nu säger jag upp mig.

Om ni inte inom några dagar kommer med ett faktiskt STÖD-paket och hjälper dessa tusentals företagare och deras ännu fler anställda så de slipper förlora allt så kommer jag att ägna resten av mitt liv till rådgivning som bygger på era principer:

• Ta hand om dig själv, för staten gör det inte.
• Undvik att anställa om det går, använd hyrföretag och gå runt LAS, det är du som får ta hela smällen annars.
• Minimera dina skattekostnader till varje pris för du behöver reserver när nästa kris kommer – för du får ingen hjälp.

Snälla, snälla, vakna nu! Innan det är försent. Ta beslut om stöd eller avgå. Ni övriga politiker brukar säga: ”Jimmie Åkesson inte står för mitt Sverige”.

Stefan, ni står heller inte för mitt Sverige och jag skäms å era vägnar.

Texten har tidigare publicerats på Facebook.

Om debattören

Mikael Wiklund driver eget företag inom redovisning och affärsrådgivning med flera anställda på flera orter.

Vi behöver ditt stöd

Hejsan!

Med en prenumeration blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier även under corona och efter corona.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag