Oppositionen nobbar regeringens energisamtal: ”Helt ointressant”

Farmanbar (S) och Pehrson (L). Bild: Skärmdump SVT Play / Pressbild L
  • Fredag 29 jul 2022 2022-07-29
E-post 1047

Under den pågående energikrisen har regeringen bjudit in oppositionspartierna till energisamtal. Men oppositionen nobbar inbjudan och menar att regeringen bluffar om kärnkraften.
– När ingångsvärdena är att vi ska tillfredsställa Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, då är det helt ointressant, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TT.

Utåt har den socialdemokratiska regeringen sagt att alla kort – inklusive kärnkraft – finns med på förhandlingsbordet. Men det löftet ger Pehrson inte mycket för.

– Med tanke på hur det gick sist när det var energipolitiska samtal, då lade man ned två reaktorer. Vi kunde inte medverka till det då, och vi ser ingen anledning att medverka till det nu heller. Vi behöver ha en energipolitik som bygger på fysikens lagar och svenska nationens behov, inte önsketänkande och socialdemokratisk valretorik, säger Pehrson.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

L-ledaren är öppen för breda överenskommelser i riksdagen i viktiga frågor. Han anser dock att det måste ske med partier som har ett nyktert förhållningssätt.

– Vi vill gärna att det ska finnas en bred överenskommelse i centrala frågor, det kan gälla både försvarspolitiken, pensionsfrågorna och energipolitiken, men när ingångsvärdena är att vi ska tillfredsställa Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, då är det helt ointressant.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) menar å sin sida att en bred överenskommelse behövs i energifrågan för att blidka svensk industri och bidra med stabilitet på området. Han tror att oppositionens agerande har mer med valretorik att göra.

– Min bild är att de vill ha något att bråka om i valrörelsen, och jag kan ha förståelse för valrörelselogiken, men däremot måste man veta att när man gör det – när man ställer vindkraften mot kärnkraften när vi säger att vi behöver alla de kraftverken – så skadar de också svensk industri, säger Farmanbar till TT.

Energiöverenskommelsen 2016 slöts mellan den dåvarande S/MP-regeringen samt C, M och KD. Uppgörelsen sprack efter att M och KD hoppade av i december 2019.

– Det var rätt att ingå överenskommelsen då. Den löste ett antal akuta problem för kärnkraften och vattenkraften. Men nu har vi genomfört nästan allt och behöver uppdatera den för att klara den snabba elektrifieringen, sade Lars Hjälmered, dåvarande näringspolitisk talesperson för Moderaterna, till Tidningen Energi om avhoppet i februari 2020.

Läs även: Så vilseleder energiministern om elpriser i SVT

Läs även: Strandhälls genomklappning i debatt om el – ställde sedan in all medverkan i Almedalen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag