Oppositionsledarens sossesågning går viral

Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: Pressbild
  • Måndag 4 Nov 2019 2019-11-04
E-post 777

Det finns inga problem i Malmö, allt rullar på och det finns ingen anledning till missnöje. Och finns det ändå problem, ja då beror det på ”omvärldsfaktorer” och annat som politikerna i kommunen omöjligt kan råda över. Ungefär så sammanfattade oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) en delårsrapport när han sågade den S-ledda minoriteten i kommunfullmäktige – och ett klipp från debatten får stor spridning i sociala medier.

I nyhetsrapporteringen präglas Malmö av sprängningar, skjutningar och allmän oro. Men om du istället läser den S-ledda minoritetens delårsrapport över kommunen framträder en helt annan bild. Detta fick oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) att göra en något annorlunda insats i kommunfullmäktige.

Istället för att kritisera brister i det S-ledda styret tog Tegnhammar sats i delårsrapporten och förklarade att allt är frid och fröjd i staden, med illa dold ironi. Och de eventuella problem som finns i Malmö beror på omvärldsfaktorer som inte lokalpolitikerna kan göra något åt, summerade han.

– Ambitionen var att i princip låta som en socialdemokrat i Malmö, säger han till Nyheter Idag.

”Det finns ett budskap i detta”

Tegnhammar publicerar själv ett videoklipp från den omtalade anförandet och det har fått stor spridning i sociala medier för att vara ett inlägg ur kommunfullmäktige. Men oppositionsledaren hoppas inte bara politiska poäng.

– Jag kan bara hålla tummarna att de som borde reagera på detta, det vill säga Socialdemokraterna i Malmö, också ser att det finns ett budskap i detta – att det håller inte att aldrig ta ansvar och bara skylla ifrån sig. Efter 25 års socialdemokratiskt styre i Malmö är det som kommunen ansvarar för i ett väldigt dåligt skick.

Att med ironi och sarkasm kritisera minoritetsstyret är kanske inte det som normalt kännetecknar oppositionsledaren. Till vardags är han noga med att vara korrekt och saklig.

Men den här gången kände han att det var dags att pröva ett nytt grepp i talarstolen.

– Det har varit kraftfulla reaktioner. Näst intill hundraprocentigt positivt. Jag vaknade upp torsdag morgon och funderade hur jag kunde göra något lite annorlunda så det inte skulle vara en trist ordinär kommunfullmäktigedebatt.

I videospelaren nedanför kan du se Tegnhammars sågning av den S-ledda minoriteten i Malmö kommun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag