Ordföranden för Palestinakonferensen i Malmö gripen för terrorfinansiering

Amin Abu Rashid omfamnar riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) Bild: Youtube
  • Torsdag 29 jun 2023 2023-06-29
E-post

I slutet av maj deltog riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) på en Palestinakonferens i Malmö vars ordförande Amin Abu Rashid pekas ut som en ledarfigur i terrororganisationen Hamas. Enligt uppgifter till flera medier har nu samme ordförande gripits i Nederländerna misstänkt för terrorfinansiering.

Det var den 27 maj i år som Palestinakonferensen i Malmö gick av stapeln, något som Ledarsidorna var först med att rapportera om.

Konferensen arrangerades av European Palestinian Conference och anordnades i samarbete med Palestinska Rättvisecentret i Malmö. Evenemanget mötte skarp kritik från både Israel och den Palestinska myndigheten, varav de sistnämnda varnade palestinier från att delta.

– Konferensen syftar till att underminera enigheten i det palestinska folkets representation genom PLO, sade civilminister Hussein al-Sheik i ett officiellt uttalande från den Palestinska myndigheten, enligt Middle East Monitor.

Flera svenska riksdagsledamöter från den rödgröna sidan var till en början uppskrivna att delta på konferensen. Men de flesta valde att hoppa av efter att bland andra riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) uppmärksammat deras deltagande och kopplingarna till Hamas offentligt.

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) valde dock fortsatt att delta, trots avrådan från sitt eget parti.

– Det finns ingen makt i världen som kan få mig att bojkotta eller att inte delta i den här konferensen, sade han i sitt tal på tillställningen.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

I en lång text som han både publicerade på Facebook och skickade till flera medier, däribland Nyheter Idag, försvarade han sitt deltagande med att han ”lade rosen på hyllan under en helg” för att tala i egenskap av svensk-palestinier och inte som socialdemokrat.

Läs även: S-ledamot ”lade rosen på hyllan” för att tala på Hamas-kopplad konferens när partiet avrådde

Gripen i Nederländerna

Ordförande för European Palestinian Conference är den palestinsk-nederländske medborgaren Amin Abu Rashid. Rashid pekas av Israel ut som tillhörande den av EU terrorstämplade organisationen Hamas. Jerusalem Post har tidigare rapporterat att han ska ha en ledande roll i terrorgruppen och även finansierat terroroperationer.

Nu rapporterar bland andra AP att nederländska myndigheter har gripit en 55-årig man och hans 25-åriga dotter misstänkta för att ha skickat omkring 5,5 miljoner euro (cirka 65 miljoner kronor) till organisationer knutna till terrorgruppen Hamas.

Mannen och dottern har inte namngivits av nederländska myndigheter. Men enligt pro-israeliska organisationer som Jerusalem Post hänvisar till handlar det sannolikt om Amin Abu Rashid och hans dotter Israa. Dottern ska enligt samma tidning ha uttryckt stöd för Hamas på Facebook.

I den nederländska tidningen de Gelderlander nämns det dessutom att Amin Abu Rashid var ordförande för Palestinakonferensen i Malmö.

Amin Abu Rashid har tidigare tillbakavisat sina band till Hamas.

– Den ena dagen kallas jag för Hamas, den andra dagen för Brödraskapet. Detta är vad jag kallar för israeliska lögner, har han tidigare sagt i en intervju med Sydsvenskan.

S: ”Adekvatmarkering

Vid Palestinakonferensen i Malmö sågs Jamal El-Haj sitta bredvid Amin Abu Rashid i publiken och även krama om ordföranden efter sitt tal.

Efter de senaste uppgifterna från Nederländerna är det nu flera som återigen kräver att Jamal El-Haj lämnar sin riksdagsplats. Däribland Liberalernas partisekreterare Gulan Avci.

– Jamal El-Hajs deltagande på konferensen leder till legitimering av Hamas, och han utgör en säkerhetsrisk i riksdagen. S-ledningen har satt bilden av att han tog en timeout, men han har varit fullt aktiv i riksdagens talarstol. Nu faller det ytterst på Magdalena Andersson att agera så att han lämnar riksdagen, säger hon till Expressen.

S-ledaren Magdalena Andersson planerar dock inte att utesluta El-Haj, som än så länge fått sitta kvar i riksdagen med en ”timeout” från sitt uppdrag i utrikesutskottet.

– Vi har markerat mot Jamal El-Haj på ett sätt som vi tycker är adekvat, säger hon till Expressen.

Nyheter Idag söker Jamal El-Haj för en kommentar.

Läs även: El-Haj (S) slipper uteslutning – sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag