Orkanen Maria har skördat minst nitton dödsoffer

Foto: DFIDFoto: DFID
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 1

KARIBIEN Minst nitton människor har omkommit i orkanen Maria som just nu drar fram över Karibien. Det skriver AP.

Orkanen drog under onsdagen fram över Puerto Rico som en kategori 4-orkan, den starkaste som drabbat landet på 80 år. Vindbyarna uppges ha uppgått till uppemot 70 sekundmeter. Kommunikationerna till dussintals samhällen skars av, elförsörjning har slagits ut helt och hållet och orkanen har gett upphov till jordskred och översvämningar.

För två veckor sedan höll invånarna på Puerto Rico andan när orkanen Irma passerade norr om ön. Ovädret gjorde en miljon människor strömlösa, men ingen dödades och skadorna blev begränsade. Turistföretagaren Adrian Pacheco säger till AP att han tror många puertoricaner trodde att inte heller Maria skulle drabba dem.

– Eftersom Irma aldrig riktigt drabbade oss så trodde de att Maria skulle göra likadant, säger han.

Förödelsen beskrivs som mycket omfattande.

Orkanen Maria befinner sig just nu norr om Dominikanska republiken på en nordvästlig bana. Den vrider sig och antar en allt mer nordlig kurs på grund av corioliseffekten och beräknas under morgondagen nå fram till till Turks- och Caicosöarna och sydöstra Bahamas.

Minst nitton människor har dödats till följd av Maria. De flesta bekräftade dödsoffren har skördats på ön Dominica längre österut i Karibien där femton uppges ha omkommit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag