Oro på Hönö efter besked om att sexdömt flyktingbarn flyttats dit – ”känns inte bra”

Foto: Öckerö kommun/Polisen
Foto: Öckerö kommun/Polisen
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 2077

HÖNÖ Många boende i Öckerö kommun och då i synnerhet på Hönö är oroade efter att ha fått veta att ett sexdömt flyktingbarn från Afghanistan flyttats till ön. – Det känns inte bra, säger en orolig man som är pappa till en tonårsdotter.

Det var igår som Nyheter Idag publicerade en artikel om hur två femtonåriga tjejer i november förra året förföljdes av tre afghaner när de klev av bussen i Västra Frölunda i Göteborg. En av afghanerna gick till attack mot den ena flickan, tafsade på henne och ska enligt åklagaren även ha försökt våldta henne.

Pojken, som enligt folkbokföringen fyller 16 år i år, är ett så kallat ensamkommande flyktingbarn. Han ska enligt uppgift tidigare ha bott på ett HVB-hem i Västra Frölunda, men har nu enligt domen flyttats till ett annat boende på Hönö i Öckerö kommun.

– Det känns inte bra, säger Hönöbon Martin Karlsson till Nyheter Idag.

”Nynazistisk propaganda”

Martin läste Nyheter Idags artikel om det sexdömda flyktingbarnet efter att den delats i Facebookgruppen ”Öckerö kommuns anslagstavla”. Artikeln delar gruppen i två läger; de som är oroliga och de som tror att Nyheter Idags artikel är falsk eftersom de inte läst om det i någon media de sätter större tilltro till.

”Att man läser nynazistisk propaganda som avpixlat och nyheter i dag är en sak. Men behöver kanske inte sprida skiten på anslagstavlan”, skriver en upprörd man på Hönö som får medhåll från ett drygt dussintal andra.

”Förmodligen helt fel, som all annan rasistdynga som av någon anledning vissa tycker är viktig att sprida här”, skriver en annan man.

Martin Karlsson tillhör emellertid de Hönöbor som är oroliga. Han bor med sin familj på Hönö nära det HVB-hem där den sexdömde afghanen bor. Han har en tonårsdotter och oroas nu för hennes och andra tonårsflickors säkerhet.

”De ska låsas in”

– De ska låsas in, punkt slut. Man är straffmyndig när man är 15, det kan du skriva. Döms man för sexuellt övergrepp så ska man låsas in och sedan utvisas om man kommit hit som flykting. Det kan jag stå för! säger han och tillägger:

– Då har man förbrukat sin rätt. De har fått en andra chans i livet genom att få komma till Sverige, man får inte en tredje.

Martin är kritisk till hur den svenska flyktingpolitiken förs.

– Man kan hjälpa folk, men det ska ske på rätt sätt. Man ska inte ta sig vatten över huvudet som vi har gjort i Sverige. Vi ska hjälpa så pass många personer som vi klarar av att hjälpa, säger han.

– Det kanske är skillnad om det kommer en afghansk kille som är 16, 17, 18 och som får bo hos en svensk familj. Det kanske är lättare för dem att komma in i det svenska samhället och rätta sig efter våra regler då. Det är ju så vi fått lära oss av våra föräldrar.

Hot från vänstern

Men det är inte bara sexdömda afghaner som oroar. Nyheter Idag har varit i kontakt med fler oroade Hönöbor som inte vågar uttala sig på grund av hot från vänsterextremister.

– Från vänstersidan får man ganska mycket hot och hat, säger en man som vill vara anonym men som är orolig för sina kvinnliga anhöriga och närstående.

Han nämner hur politiker från Sverigedemokraterna utsatts för våldsattentat från vänsterextremister och är rädd att även han eller hans familj ska råka illa ut om han säger något negativt om den sexbrottsdömde afghanen.

– När killen lade in din artikel i informationsflödet, på anslagstavlan, så blev debatten där ganska hätsk, konstaterar han.

SE ÄVEN: Här förföljs två 15-åriga tjejer av tre afghaner – ”ville knulla”

Skulle du vilja bo granne med ett boende för ensamkommande flyktingbarn?
4191 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag