Orosanmälningar mot gängkriminell ”kronprins” försvann

Hammarkullens centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC0
  • Torsdag 27 apr 2023 2023-04-27
E-post 0

Sju orosanmälningar om en 14-årig pojke, som i ett polis-sms till socialtjänsten beskrivits som en ”kronprins” bland gängkriminella, har inte registrerats i socialtjänstens system, rapporterar Kaliber i Sveriges Radios P1.

14-åringens pappa tillhör de tongivande i en kriminell klan i Göteborg, och 14-åringen själv beskrivs av polisen som tongivande i ett kriminellt ungdomsgäng i Göteborgsförorten Hammarkullen.

Att orosanmälningarna om pojken förvunnit upptäcktes av polisen i oktober förra året, och socialtjänsten har gjort en utredning och anmält det hela till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Den ansvariga socialsekreteraren får hård kritik och har delvis fråntagits sina arbetsuppgifter, och i den interna utredningen konstateras att rättssäkerheten för den enskilde har åsidosatts och att det genomgående saknas barnperspektiv. Samtidigt konstaterar utredningen att det främst handlat om bristande rutiner och underbemanning.

– Jag tror inte att någon gömmer undan orosanmälningar, utan vad jag kunde se ur den här lex Sarah som du hänvisar till så finns det brister i dokumentationen och det har vi åtgärdat. Sedan vill inte jag gå in på detaljer, säger Karen Alvstad, avdelningschef på socialförvaltningen i nordost, till Kaliber.

Den 14-åring det handlar om är samma person som varit drivande i det gäng som terroriserat en fritidsgård och ett bibliotek i Hammarkullen, vilket Kaliber tidigare rapporterat om. I ett polis-pm till socialtjänsten från 17 oktober i fjol nämns att 14 åringen behandlas ”som en kronprins” av gängkriminella i Göteborg, enligt Dagens Nyheter.

Läs även: Minderårigt gäng terroriserar bibliotek och fritidsgård – personalen vågar inte anmäla

– När vi hör om Hammarkullen frågar jag mig förstås, varför skrevs inte oros- och polisanmälningar? Varför har inte den här 14-åringen plockats undan? Jag fattar inte det, säger Jonas Attenius (S),  ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, till DN.

Enligt Attenius är det den lokala socialnämnden som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvaret.

– När vi tar del av uppgifter om den här 14-åringen… en så pass anmärkningsvärd person som ställer till ett helsike behöver nämnden agera. Kanske genom att ta fram ett konkret uppdrag till förvaltningen, säger han.

Samtidigt har frågan om tystnadskultur i förvaltningen lett till politisk strid i Göteborg. Detta då det rödgröna styret, med S, V och MP, den 5 april valde att frångå förvaltningens förslag om att införa den särskilda handlingsplan mot tystnadskultur som partierna tidigare varit överens om.

I stället beslutade man att insatserna ska föras in i befintliga planer och program och att personalutskottet ska stå för uppföljningen, något som får hård kritik av oppositionen.

– Det är för mig högst oklart vilka åtgärder mot tystnadskulturen de vill föra in i befintliga planer och hur det ska gå till. Jag ser det som ett förödande slag mot det vi varit helt överens om, säger Axel Josefson (M).

DN: Varför måste åtgärderna in i en separat handlingsplan?

– Därför att annars kommer det bort bland all annan verksamhet. Det här är så pass avgörande för Göteborgs framtid att det förtjänar en separat handlingsplan. Hur ska vi kunna följa upp det annars?

Demokraternas Martin Wannholt menar att ”tystnadskulturen fortsätter från högsta ort i Göteborgs vänsterstyre”.

– Det naiva gullandet för mångkultur i stället för svensk lagstiftning tillåter fortsatt infiltrering i välfärden. Nu måste det trygghetspaket vi föreslagit genomföras innan det är för sent, säger han till DN.

Jonas Attenius avfärdar emellertid kritiken.

– Vi skrotar inte förslagen i fokusområdena men vi arbetar in dem i befintliga styrdokument. Vi är alltså överens om insatserna. Det är inte formen för besluten som hjälper socialsekreterarna.

Läs även: Forskare sågar socialtjänsten: ”Lär sig om intersektionalitet och genus istället för ungdomsvåld”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag