Orsakade onödiga polisutryckningar varje vecka – falsklarmare döms

  • Måndag 18 mar 2024 2024-03-18
E-post

GÖTEBORG Under ett halvår ringde en 30-årig man varje vecka till 112 och påstod att de pågick stora knivslagsmål eller skjutningar. Polis fick rycka ut med flera patruller, helikoptrar och hundar, men larmen var falska. Nu döms 30-åringen – som tillhör en av Sveriges kriminella klaner – till skyddstillsyn.

Under sommaren och hösten 2022 var det någon som skapade problem för Göteborgspolisen genom att ringa in uppge att det pågick olika grova våldsbrott i stadsdelen Lövgärdet. Det ledde till flera onödiga uttryckningar och att polisresurser slösades bort.

Polisens utredare identifierade 28 samtal till 112 från vad som lät som en och samma individ.

– Det hör jag på hur rösten låter och på hur personen pratar. Personen säger ofta samma saker och använder ofta samma ord, vilket gör att jag är helt säker på att det är samma person som ringer i samtliga 28 ärenden, uppger den utredande polisen i ett PM.

Falsklarmen handlade ofta om stora slagsmål mellan flera personer med knivar och batonger inblandade. Det skulle ofta förekomma svarta och bilar på platsen och svartklädda maskerade män. Ofta behövdes både polis och ambulans kallas dit.

Utredaren fick tidigt i utredningen en misstanke om att det var en viss 30-årig man bosatt i området som låg bakom falsklarmen då hon tyckte sig känna igen hans röst. Granskningar av händelserapporter visade också att 30-åringen i samband med några av falsklarmen befunnit sig i närheten av platsen och blivit kontrollerad av polis. Vid ett av falsklarmen hade mannen dessutom blivit tillfrågad om sitt personnummer och hunnit uppge de första fyra siffrorna i sitt eget personnummer innan han kom på bättre tankar och lade på luren.

30-åringen nekar till att ha haft något med falsklarmen att göra men anses överbevisad av tingsrätten som nu dömer honom till skyddstillsyn för 13 fall av falskt larm. Han är sedan tidigare endast dömd för folkbokföringsbrott men tillhör den kriminellt belastade Fakhroklanen. Själv säger han sig dock inte ha något samröre med sina kriminella släktingar.

Läs även: Notorisk falsklarmare i rätten

Läs även: Kvinna vid domstol fejkade hotbrev till sig själv – men frias från brott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag