Östersunds kommun ger flyktingar gräddfil till kommunala bostäder

Foto: Wikipedia
  • Fredag 8 mar 2019 2019-03-08
E-post 8167

ÖSTERSUND Kommunplacerade flyktingar får gräddfil till lägenheter hos kommunala bostadsbolaget Östersundshem där bostadskön i normala fall är sex till åtta år. Detta enligt ett beslut av kommunstyrelsen.

Enligt lag måste kommuner erbjuda boende för flyktingar som blivit kommunplacerade. I bland annat Solna har man löst det genom att bygga tillfälliga modulbaracker. Staffanstorp blev rikskänt efter att man ställt upp husvagnar och hänvisat flyktingar dit.

Just nu står ungefär 25 000 personer i Östersundshems bostadskö. Det tar sex till åtta år att få en lägenhet enligt Östersundshem.

Trots det väljer Östersund att plocka lägenheter från det kommunala bostadsbolaget åt flyktingarna. De kommunplacerade flyktingarna får  bo i lägenheten under de två år som den så kallade etableringsperioden gäller.

30 av det kommunala bostadsbolagets lägenheter ska tingas åt de nyanlända flyktingarna enligt ett beslut i kommunstyrelsen.

Tidigare har Östersunds kommun profilerat sig genom att införa en minimumgräns för flyktingar. Där andra kommuner satte ett tak för max antal flyktingar satte Östersund i stället en miniminivå. Minst 300 flyktingar per år skulle tas emot enligt ett beslut från 2016. Något som samtliga partier utom Moderaterna beslutade om i kommunstyrelsen efter förslag från kommundirektören Anders Wennerberg.

–  Vi vill visa en ambition genom att sätta en minimigräns i stället för att jobba med tak. Vi vill visa att vi vill göra en insats och det är viktigt för att vi ska klara arbetsmarknaden och arbetskraftsförsörjningen framöver, sade Wennerberg till Länstidningen.

Wennerberg pratade också om behovet av ”kompetens” och att det var något man nu fick.

– Det vi vet är att det behövs kompetens i vår kommun och att vi får hit massor av kompetens. Men vi behöver kartlägga den. Vi måste bli bättre på att inventera vilken kompetens vi får hit och sedan validera det genom att ha dem i arbete ett tag där de får visa vad de kan.

Bli PLUS-medlem och ladda ner kommundokumentet och läsa själv om hur kommunen resonerar kring flyktingmottagandet och ändrade ersättningsnivåer.

Om du blir PLUS-medlem så stöder du också vår journalistik som är beroende av prenumerationsintäkter, då kan vi fortsätta att granska myndigheter och politiker.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag