Över 1000 hemlösa barn i Malmö – Ökat med 20 procent på bara ett år

Foto: Pixabay
  • Måndag 6 nov 2017 2017-11-06
E-post 520

MALMÖ Mängden hemlösa i Malmö stiger för varje år och under oktober månad fanns 1070 hemlösa barn i staden. Kommunen tvingas spendera nästan en halv miljon om dagen för att se till att de hemlösa har en plats att sova på.

Malmös kommun släpper idag, den 6 november, siffror över hemlösheten i kommunen. Siffrorna visar att det finns över 1000 hemlösa barn i Malmö, det betyder att en och en halv procent av alla barn i Malmö levde i hemlöshet under oktober månad, det uppger Sydsvenskan.

Kostnaderna för hemlösheten i Malmö är uppe i rekordnivåer. Kommunen tvingas köpa akuta sovplatser åt hemlösa på hotell och vandrarhem för 471 000 kronor varje dag. Siffrorna visar även att problemet är växande, förra året ökade antalet hemlösa med mer än 30 procent.

Siffrorna för 2017 är ännu högre. Just nu finns det 1070 hemlösa barn och 1752 hemlösa vuxna i Malmö.

– Det är i princip oförändrat för vuxna. Men en fortsatt kraftig ökning för barn. Det handlar om omkring en 20-procentig ökning för barn på ett år. Siffror för hemlösa barn har ökat stadigt sedan 2013, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på Malmö stad, till Sydsvenskan.

Utöver vandrarhem och hotell tvingas Malmö stad att köpa in tillfälliga modulbostäder för att husera de hemlösa. En sån modulbostad kostar 33,8 miljoner kronor. Men de 102 lägenheter som modulbostaden skulle ge visade sig vara fuktskadade så de var omöjliga att flytta in i.

Malmö stad presenterade även i somras ett projekt för att riva en gammal nöjeslokal i Limhamn för att bygga om till 133 lägenheter för hemlösa. Fastighetsägaren har skrivit ett 20-årigt hyresavtal värt 340 miljoner kronor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag