Över 6,8 miljoner fransmän röstade på Nationella Fronten

Natonella Frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: Nationella Fronten
  • Måndag 14 Dec 2015 2015-12-14
E-post 606

FRANKRIKE Över 6,8 miljoner fransmän röstade på Nationella Fronten i de franska regionala valen i söndags. Det är nytt rekord för partiet och 400 000 fler än antalet röster på partiet i presidentvalet 2012, skriver AP.

Det blev inga ordförandeposter till Nationella Fronten (NF) i söndagens regionval. Detta efter att socialistpartiet dragit sig ur valstriden i två regioner och lämnat över makten till Republikanerna för att förhindra att NF skulle få något inflytande.

Sju av de tretton nyskapade regionerna styrs nu av Republikanerna medan socialistpartiet kontrollerar fem av dem. Men vare sig den franska högern eller vänstern ser sig själva som några egentliga segrare efter att i sista stund ha avvärjt en ”katastrof”, som de kallar den.

Rekordval

Marine Le Pens parti gjorde nämligen ännu ett rekordval och fick 6,8 miljoner röster, vilket är 400 000 fler än deras förra rekord vid presidentvalet 2012. I första valomgången, som hölls förra söndagen, blev partiet Frankrikes största, något som sände chockvågor genom hela det franska etablissemanget.

Socialistpartiets partisekreterare Jean-Christophe Cambadelis kallade segern mot NF för ”glädjelös” när han kommenterade valresultatet i radio.

– Nationella Fronten har inte begränsats, de har medvind, konstaterade han dystert.

Även om Nationella Fronten inte fick egen majoritet i någon av regionstyrelserna i landet så tredubblade partiet antalet mandat i styrelserna. Det är något som politiska bedömare menar är viktigt för partiet eftersom det behöver växa till på gräsrotsnivå för att ha en bas att rekrytera framtida toppolitiker ur.

Premiärministern varnade för inbördeskrig

Premiärminister Manuel Valls från Socialistpartiet varnade inför den andra valomgången för att Nationella Fronten splittrar landet och riskerar att leda det till inbördeskrig.

Marine Le Pen avfärdade det politiska utspelet som en ”skrämseltaktik” och uppgav att det är Frankrikes valsystem, som delvis utformats för att hålla hennes parti borta från makten, som gjorde att Nationella Fronten inte lyckades få egen majoritet i någon av regionstyrelserna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag