Överenskommelsen ger Vänsterpartiet makt – ”Ta bort vinstjakten i välfärden”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Pressbild vansterpartiet.se
  • Söndag 28 dec 2014 2014-12-28
E-post 219

STOCKHOLM Decemberöverenskommelsen ger Vänsterpartiet avgörande inflytande över framtida rödgröna budgetar. – Vi är redo att förhandla om kommande budgetar om de har en inriktning som minskar inkomstklyftor, ökar sysselsättningen och stärker välfärden, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Gårdagens nyhet om att det inte blir något extra val togs emot positivt av Vänsterpartiet. Den nya överrenskommelsen, som fått namnet ”Decemberöverenskommelsen”, går i korthet ut på att garantera minoritetsregeringar möjlighet att styra. Det betyder i klartext att Stefan Löfven måste få med sig Vänsterpartiet i kommande budgetar för att inte Alliansen ska bli en större minoritet i riksdagen.

– Vi välkomnar den uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna som gör att det största blocket i riksdagen kan få igenom sina budgetförslag framöver. Vänsterpartiet sökte inte extra val. Vi har hela tiden velat genomföra den budget som vi och regeringen förhandlat fram och som innehåller en rad angelägna reformer som sänkt skatt för dem med låga pensioner, satsningar på äldreomsorg och bättre villkor för ensamstående föräldrar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Väljarna rasar på Alliansen

Nyheter Idag kunde igår berätta om stormen i sociala medier där väljarna rasar på Alliansen för den nya överenskommelsen. Flera kritiska röster menar att moderatledaren Anna Kinberg Batra har yttersta ansvaret för Vänsterpartiets numera reella makt över svensk politik. Den tidigare moderata partiledaren Ulf Adelsohn är skarp i sin kritik.

– Tyvärr är det här riktigt illa. I iver att utestänga SD har ni gjort V till vågmästare och bara sett till regerandets form, inte dess innehåll. Det är inte bra för Sverige att få en vänsterpolitik som ni måste släppa igenom fyra vårar och tre höstar. En villkorslös kapitulation där 158 mandat ska regera över Sverige. Ska ni lägga ner rösterna även om inte V röstar med regeringen?, frågar Adelsohn på Kinberg Batras Facebooksida.

Moderaterna, och i förlängningen Alliansen, har länge försvarat idén om att privata entreprenörer ska få lov att utmana i välfärdssektorn. Samtidigt har detta kritiserats hårt från Vänsterpartiet som vill se ett vinstförbud. Med den nya överenskommelsen som Alliansen ingått med de rödgröna räknar Vänsterpartiet med att få igenom sin politik.

– Vi är beredda att samarbeta med regeringen om det. För oss är det också avgörande att arbetet med att genomföra överenskommelsen om att ta bort vinstjakten i välfärden genomförs som planerat, säger Jonas Sjöstedt i pressmeddelandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag