Överfullt på fängelserna – nu får fångarna flytta in i villor

Foto: Skärmdump från SVT
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post 3679

GRUVBERGET Platsbristen på landets fängelser gör att Kriminalvården får se sig om efter alternativ. En kursgård med färgglada villor i Hälsingland görs därför om till ett fängelse, rapporterar SVT.

Det handlar om Kriminalvårdens kursgård i byn Gruvberget i Hälsingland, där långtidsdömda brottslingar har fått komma för att träna på ett liv i frihet. Där har de kunnat bo i villorna tillsammans med sina anhöriga.

Men nu sätts kursverksamheten på paus. Lokalerna behövs till att inhysa fångar som inte får plats i de vanliga fängelserna. Till hösten ska 61 fångar ha flyttat in.

– Det är fullt överallt i Sverige och vi är Kriminalvårdens sista utpost, säger kriminalvårdsinspektör Jonas Mattsson till SVT.

Kursgården är en klass tre-anstalt utan stängsel och med olåsta dörrar på dagtid. Det går alltså att rymma relativt enkelt, konstaterar SVT:s reporter.

– De klienter som kommer hit accepterar sitt straff. De är inte flyktbenägna, försäkrar Jonas Mattsson.

I praktiken kan fångarna lämna villorna när de vill – även på natten då dörrarna och fönstren är plomberade.

– De kan alltid gå ut. En klass tre-klient kan gå ut rakt genom dörren här, även fast vi låser den på natten. Men är den här (plomberingen) bruten på morgonen har de misskött det här. Då ska de inte vara på en klass trea.

Läs även: Släpp fångarna loss – Sneckers (V) lösning på fulla fängelser

Läs även: Arabisk-svensk ordbok en favorit bland grovt kriminella

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag