Övertygad om att Denis mamma blev mördad – nu kan polisen hämta honom för utvisning vilken dag som helst

  • Tisdag 16 okt 2018 2018-10-16
E-post 1773

Denis mamma fick aldrig något uppehållstillstånd och levde i Sverige illegalt. Sedan blev hon mördad. Det är Denis morföräldrar övertygade om. Men polisen lade ner utredningen och nu väntas Denis bli utvisad trots att morföräldrarna, som har jobb och inkomst, vill ta hand om pojken.

Det var Expressen som först berättade om sexårige Denis som väntar på att bli utvisad från Sverige. Nyheter Idag har talat med Midia Soufi, god man och vårdnadshavare till Denis. Hon berättar att pojken kom till Sverige när han var två år gammal och har nästan hela tiden bott med sina morföräldrar. Vissa perioder har han bott med sin mamma.

Denis mamma sökte också uppehållstillstånd, men fick avslag för ungefär ett och ett halvt år sedan. Då uppehöll hon sig i Sverige illegalt tillsammans med Denis. Den 10 mars i år hittades Denis mamma död i en lägenhet i Södertälje.

– Morföräldrarna är säkra på att det var mord. Så såg bilderna ut när de såg bilderna. Det är lite skumt. De tror att man har lagt ner ärendet för ja, vem ska ta ansvar för henne? Hon var papperslös, säger Midia Soufi.

Till en början utreddes dödsfallet som mord och polisen grep en man på den lägre misstankegraden. Senare skrevs ärendet av.

Det var vid denna tid Midia Soufi kom in i bilden. Hon blev god man åt Denis och vårdnadshavare. Midia träffar Denis regelbundet och har också bra kontakt med morföräldrarna. Det är inte helt enkelt att kommunicera med pojken, han pratar framför allt ryska och ukrainska. Men Denis är på väg att lära sig svenska också – det börjar bli dags att börja förskolan.

Om inte myndigheterna hinner utvisa honom, vill säga. Migrationsverket har beslutat att neka honom uppehållstillstånd varför ett beslut är taget om att skicka honom till Ukraina. Men där har han inga anhöriga och troligen får det istället bli barnhem för sexåringen.

Midia Soufi ställer sig mycket kritisk till beslutet. Hon förklarar att morföräldrarna lever under ordnade omständigheter, de har jobb och inkomst och fungerar väl i samhället. Dessutom ser Denis redan morföräldrarna som sin egen mamma och pappa.

– De har uppehållstillstånd, de jobbar och har integrerat sig. De har bott här snart i sex år.

De behöver inte leva på bidrag eller något för att ta hand om pojken?

– Nej, ingenting.

Men trots detta menar Migrationsverket att Denis ändå bör utvisas och beslutet står fast ”med beaktande av principen om barnets bästa”. Och Midia Soufi kan inte förstå hur Migrationsverket resonerat, mer än att han nu ska utvisas.

– Nej, de tyckte att de grunderna som jag skickat inte var tillräckliga.

Ett alternativ skulle vara om Denis pappa kunde ta hand om honom i Ukraina. Men det går inte heller, han har avsagt sig vårdnaden på grund av medicinska och privata skäl, förklarar Midia Soufi. Vidare har inte Denis träffat sin pappa sedan han var två år gammal.

– Frågar man ”har du någon i Ukraina” så svarar han ”nej”.

Men Migrationsverket måste ha någon form av resonemang om varför han utvisas?

– Dom tycker väl adoption behöver ske utomlands. Att om de vill adoptera honom får det ske utomlands, från ett barnhem. Det står inte helt tydligt, men det är så jag tolkar det.

De vet ännu inte vilken dag som polisen kommer för att hämta Denis, men beslutet är taget och det är just nu bara en tidsfråga.

– De har redan skickat det här till polisen. Det ringer såklart innan eftersom det handlar om ett litet barn, det måste planeras. Man kan inte bara ta honom och skicka honom. Men den dagen de ringer, då måste vi göra något, ännu mer.

Samtidigt är engagemanget enormt i Sverige över att Denis ska få lov att stanna. Under morgondagen är det fullbokat med intervjuer i alla stora medier. Och i sociala medier väller stödet in för den lille pojken.

– Vi har fått nästan 15 000 namnunderskrifter. Folk erbjuder sig ta hand om Denis, de erbjuder sig ta hand om honom, de erbjuder hus, material, pengar, kläder, allt möjligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag