Pågens VD om elkrisen: ”Varför inte bygga ut kärnkraften i stället?”

Barsebäck kärnkraftverk, numera ur drift. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Måndag 22 feb 2021 2021-02-22
E-post

SVERIGE Bygg ut den svenska kärnkraften, föreslår brödtillverkaren Pågens vd Anders Carlsson Jerndal. Redan för två år sedan larmade Pågen om elbristen i södra Sverige, efter att man inte kunde utöka verksamheten på grund av kapacitetsbrist i elnätet. 

För två år sedan larmade brödtillverkaren Pågen om bristen på el i södra Sverige. Företaget planerade en expansion i södra Sverige, men kapaciteten i elnätet räckte inte till. Debatten som följde ledde till en överenskommelse mellan regeringen och nätägare så att Pågen fick extrakapacitet vid effektbrist.

Läs även: Busch vill tvinga fram beslut om slutförvaring av kärnbränsle: ”Det är bråttom”

Men Pågens VD Anders Carlsson Jerndal är fortfarande kritisk till den svenska energipolitiken, och i synnerhet nedläggningen av svensk kärnkraft.

I en intervju med F Plus konstaterar Jerndal att svensk energipolitik tidigare byggde på att man hade vattenkraft i norr och kärnkraft i söder för att trygga elförsörjningen i hela landet.

– Via skattepolitik har sedan den lokala elproduktionen som skulle ersätta kärnkraften straffats bort – samtidigt som Svenska kraftnät inte har investerat tillräckligt i överföringskapacitet, säger Jerndal till F Plus.

Jerndal framhåller Frankrike som ett föredöme. Där bygger energiförsörjningen på en stabil grund av vattenkraft och kärkraft som täcker 80 – 90 procent av behovet.

– På så sätt blir det så billigt som möjligt – i Sverige är det tvärtom. Vi kommer aldrig att få el till ett stabilt och konkurrenskraftigt pris igen – något vi med gemensamma skattemedel har investerat i. Nu är det marknaden som styr priserna, drivet av instabilitet i elförsörjningen.

Då en av ambitionerna med svensk energipolitik är att minska beroendet av fossila energislag, har Jerndal ett förslag som skulle ge både renare och mer stabil el.

– Varför inte bygga ut kärnkraften i stället? Det borde vara det uppenbara. Varför tar vi inte till de kända medel vi har idag, som vi vet fungerar? frågar sig Jerndal.

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Läs även: Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Byt Elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag