Pakistan attackerar mål i Iran: ”Kan eskalera”

En Chengdu JF-17 från Pakistans flygvapen. Bild: Shimin Gu/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 18 jan 2024 2024-01-18
E-post 0

Samtidigt som Iran befinner sig i proxykrig mot Israel, USA och Storbritannien genom sitt stöd till terror- och milisgrupper i Mellanöstern angrep Pakistan på torsdagen mål i Iran som tillhör en separatistgrupp. Angreppet följer på att Iran angripit en annan separatistgrupp inne i Pakistan.

På torsdagen genomförde Pakistan missilangrepp mot vad man kallar för ”terroristnästen” i den iranska provinsen Sistan-Baluchestan, rapporterar BBC. Enligt Irans stats-tv dödades tre kvinnor och fyra barn i attackerna, som skedde nära staden Saravan.

Angreppen riktade sig mot Baloch Liberation Front, en separatistgrupp som strider för Balochistan-provinsens självständighet från Pakistan från baser i Iran, och kommer två dagar efter att Iran attackerade mål inne i Pakistan som tillhör en annan separatistisk grupp.

Länderna har länge anklagat varandra för att hysa militanta grupper som genomför attacker över den gemensamma gränsen.

Pakistan uppger att man agerat utifrån ”trovärdiga uppgifter om nära förestående storskaliga terror-aktiviteter” och hävdar att ett antal ”terrorister” dödats i angreppet.

Från Pakistansk sida uppger man även att man ”helt och hållet respekterar” Irans ”suveränitet och territoriella integritet” men att angreppet på torsdagen var ”en manifestation av Pakistans orubbliga beslutsamhet att skydda och försvara sin nationella säkerhet mot alla hot”.

Pakistan har tidigare fördömt tisdagens Iranska attack mot ett område i den pakistanska Balochistan-provinsen nära gränsen mot Iran, en attack som dödade två barn, enligt Pakistan. På onsdagen kallade Pakistan hem sin ambassadör från Iran i protest.

Iran hävdar att tisdagens attack endast riktades mot Jaish al-Adl, en sunnimuslimsk, Baloch-etnisk gripp som har genomfört angrepp mot Iran, och inte mot pakistanska medborgare.

Upptrappningen mellan länderna kommer i ett besvärligt läge för Iran, som för närvarande är inblandade i proxykrig i Mellanöstern mot Israel med sitt stöd till Hamas och Hizbollah, mot USA och Storbritannien med sitt stöd till Houthi-rebellerna i Jemen, och mot USA med sitt stöd till grupper som angriper amerikanska baser i Irak och Syrien.

– Irans motiv för att angripa Pakistan förblir oklara men i ljuset av det iranska beteendet i regionen kan det eskalera. Det som skapar oro i Iran är att Pakistan har korsat en gräns genom att slå mot mål på iranskt territorium, en gräns l USA och Israel har varit noggranna med att inte överskrida, säger Asfandyr Mir, senior expert på sydasiatisk säkerhet vid U.S. Institute of Peace, till Reuters.

Läs även: Skolflicka ihjälslagen – vägrade hylla Irans högste ledare

Läs även: Weimers (SD) portas från Iran: ”En hedersbetygelse”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag