Palestinas president: Hitler ”bekämpade judarna för att de ägnade sig åt ocker”

Bild: Memri TV
  • Tisdag 12 sep 2023 2023-09-12
E-post

I ett tal till Fatahs revolutionära råd i augusti, som sändes på palestinsk tv den 3 september, sade Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas att den nazistiska Förintelsen av judar inte berodde på antisemitism.

En del av Abbas tal har översatts av Middle East Media Research Institute, Memri, som översätter material från Mellanöstern till en engelskspråkig publik.

– De säger att Hitler dödade judarna för att de var judar, och att Europa hatade judarna för att de var judar. Det är inte sant. Det förklarades tydligt att de bekämpade dem på grund av deras sociala roll och inte deras religion, säger Abbas och fortsätter:

– Flera författare skrev om det här. Till och med Karl Marx sade att det inte var sant. Han sade att fientligheten inte riktades mot judendomen som religion utan mot judendomen för deras sociala roll. Européerna bekämpade detta folk på grund av deras roll i samhället, som hade att göra med pengar, ocker och så vidare, säger Abbas, som sedan hänvisar till Adolf Hitler.

– Hitler sade att han bekämpade judarna för att de ägnade sig åt ocker och pengar. Ur hans perspektiv ägnade de sig åt sabotage och det var därför han hatade dem. Vi vill bara göra den här punkten klar, att det handlade inte om semitism och antisemitism.

Abbas uttalanden har sedan de spridits av Memri fått hård kritik från Israel, EU och Tyskland, rapporterar BBC.

– Det här är det palestinska ledarskapets sanna ansikte. Liksom Abbas skyller judarna för Förintelsen, skyller han också judarna för alla problem i Mellanöstern, säger Israels sändebud till FN Gilad Erdan och fortsätter:

– Världen måste vakna upp och hålla Abbas och hans Palestinska myndighet ansvariga för det hat de sprider och den blodsutgjutelse det ledet till. Det måste vara noll tolerans mot palestinsk uppvigling och terror!

– Sådana historiska förvrängningar är uppviglande, djupt kränkande och kan enbart tjäna till att förvärra spänningar i området och tjänar ingens intressen. De spelar i händerna på de som inte vill ha en tvåstatslösning, vilket president Abbas upprepade gånger förespråkat, säger EU i ett uttalande och fortsätter:

– Vidare bagatelliserar de Förintelsen och göder därmed antisemitism, och är en förolämpning mot Förintelsens miljontals offer och deras familjer.

– Palestinierna förtjänar att få höra historiska sanningar från sin ledare, inte sådana förvrängningar, säger Tysklands ambassadör i Israel Steffen Seibert.

Läs även: Här hyllas Putin på palestinskt bröllop: ”Öka dina attacker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag