Palm om sitt tonläge mot SD på Twitter: ”Möjligt jag skulle använt fascism istället för nazism”

Palm fick kommentera sitt eget tonläge i Agenda efter att Nyheter Idag tryck på mot SVT. Foto: svtplay.se
  • Söndag 20 nov 2016 2016-11-20
E-post

STOCKHOLM ”Ett rasistiskt parti med rötter i främlingsfientlighet, med fascistisk struktur”, svarar Veronica Palm i SVT Agenda när hon får frågan om hon inte gick lite väl långt när hon kallade Sverigedemokraternas bankett på Grand Hotel för ”nazistfest”. Möjligen kunde hon tänka sig att hon skulle använt begreppet fascism istället. Betydligt mer ödmjuk var Hanif Bali när tonläget på Twitter diskuterades i SVT Agenda.

Det började med ett inslag i SVT Agenda förra söndagen där Veronica Palm, före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna, berättade om sin utsatthet i sociala medier, synnerligen Twitter. Det aggressiva tonläget hade gått så långt att hon nu lämnar plattformen, fick vi veta i tv-inslaget där Palm intervjuades.

Men SVT nämnde aldrig att hon själv bara dagar innan kallat en SD-fest för ”nazistfest” och när Nyheter Idag frågade SVT-reportern Love Benigh om detta, förklarade han att SVT säkert skulle få anledning att återkomma i frågan.

”De twitterinlägg hon gjorde relaterat till Sverigedemokraternas tillställning på Grand Hotel får vi säkert tillfälle att återkomma till”, svarade Benigh i ett mejl till Nyheter Idag.

SVT Agenda uppmärksammade Palms naziststämpling

En vecka senare var Veronica Palm och Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, inbjudna till söndagens SVT Agenda för att diskutera tonläget i sociala medier, inte minst i ljuset av den skandal som skakat Moderaterna. Bali fick tillfälle att kommentera ordet ”batikhäxa”, ett ord han använt en gång för att beskriva ett fenomen där invandrare tillskrivs vissa åsikter och uppfattningar.

Och senare fick Palm mycket riktigt den fråga som Nyheter Idag tidigare uppmärksammat. Men Palm var inte beredd att nyansera sig mer än att möjligen kalla Sverigedemokraterna för ”fascister” istället för ”nazister”.

– Nu hamnar vi i en diskussion om Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i främlingsfientlighet, med fascistisk struktur. När de bjuder in sina vänner är det svårt att inte också säga att det här är… det är möjligt att jag skulle använt fascism istället för nazism. Det kanske var klantigt uttryckt, svarar hon på en fråga om sitt eget tonläge.

Men trots att programledaren poängterade att Palm naziststämplar människor som Tjeckiens före detta president och det brittiska partiet UKIPs före detta partiledare tyckte inte Palm det var något konstigt med det. Hon menar att det är skillnad på att beskriva ett ”fenomen” och att kalla en enskild individ för något nedsättande.

Läs också: ”Gör ont att bli utmålad som elak och ond” – Kallade själv SD för nazister

”Det är klart man tar illa vid sig”

Både Bali och Palm kommenterade veckans skandal som skakat Moderaterna som har sin grund i ett filmklipp där Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för ”hora”. När detta uppmärksammades fick Haffo avsked på stående fot. Ytterligare en person har avskedats samt att några till har fått skriftliga varningar.

Dessutom får inte Per Nilsson arbeta kvar som kommunikationschef, även om han fortsatt är opinion- och analyschef hos partiet. Och Hanif Bali tycker att agerandet från den egna partiledningen var korrekt.

– Det är fruktansvärt. Det är klart man tar illa vid sig och man tänker på hur det känns för Annika Strandhäll som är mottagare av de här fula glåporden, säger Bali om veckans skandal.

Och Veronica Palm förklarade att hon blir ”mörkrädd” när hon tänker på hur samtalet och tonläget är i sociala medier, inte minst Twitter.

– Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur diskussionen är. Och det som hände i veckan var att man synliggjorde någonting som den moderata partiledningen väldigt snabbt reagerade korrekt på. Det gör att jag tror att alla som är politiskt aktiva och vill driva ett positivt budskap om sitt parti, inser att man måste bete sig som folk på nätet, sade Palm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag