Panama drar in Aquarius registrering – migrantbåten kan fastna i hamn utan flagg

Båtflyktingar på medelhavet. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Onsdag 26 sep 2018 2018-09-26
E-post 291

PANAMA Sjöfartsmyndigheten i Panama har dragit in sin registrering av flyktingbåten Aquarius, som därmed riskerar att fastna i sin nästa hamn. Men Italiens inrikesminister Matteo Salvini nekar till att ha satt press på Panama.

Migrantbåten Aquarius, som plockar upp migranter utanför framförallt Libyens kust, har fått sin registrering indragen av Panama, rapporterar BBC. Nästa gång fartyget anländer en hamn kommer det att bli av med sin panamanska flagg och registrering och bli kvar i hamn tills fartyget återregistreras av någon annan nation.

I juni skapade Aquarius rubriker då fartyget vägrats hamn i Italien och på Malta. Då tog Spanien till sist emot fartyget och dess migranter, men i augusti stängde även Spanien sina hamnar för migrantskeppet. Sedan dess har Aquarius fört migranterna till hamnen i Marseille i Frankrike.

Läs även: Spanien nobbar migrantskepp – Aquarius kräver säker hamn

Men nu kan det alltså bli slut på Aquarius verksamhet i Medelhavet. Organisationerna som driver Aquarius, Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, anklagar den italienska regeringen för att ha pressat Panama till åtgärden. Enligt SOS Méditerranée ska de panamanska myndigheterna ha sagt att Aquarius utgör ”ett politiskt problem” och att italienska myndigheter uppmanat dem till ”omedelbar handling”.

Italiensk inrikesminister Matteo Salvini förnekar att Italien har satt press på Panama.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag