UPPDATERAD: Parti fick sin Youtube-kanal permanent raderad: ”Hot mot demokratin”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 23 jul 2018 2018-07-23
E-post 575

På måndagen meddelar partiet Alternativ för Sverige, AfS, att deras Youtube-kanal stängts ner, något som flera medier rapporterat om, bland annat Svegot. Tidigare har AfS fått ett videoklipp borttaget av Youtube. Den här gången är hela kontot raderat permanent, uppger AfS i ett pressmeddelande. UPPDATERAD.

På onsdagen den 24 juli var Alternativ för Sveriges Youtube-kanal åter uppe.

När man går in på nystartade partiet Alternativ för Sveriges Youtube-kanal så möts man numera av en tom vägg, så när som på ett meddelande om att ”Kontot har avslutats på grund av brott mot YouTubes riktlinjer för mötesplatsen”.

 

Foto: Skärmdump Youtube

Enligt Alternativ för Sverige, AfS, så raderades kontot permanent på måndagen efter att man lagt upp ett SVT-klipp med en nyhetsuppläsare som talar svenska med kraftig brytning.

Läs mer: SVT svarar om nyhetsankaret med kraftig brytning: ”Har rätt till sitt eget språk”

AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand berättar att man upptäckte att kontot var raderat på måndagsmorgonen.

– Tyvärr är jag inte förvånad. Youtube har tidigare tagit bort flera klipp för oss. Men jag blir också förbannad. För det här är ett hot mot demokratin i Sverige, säger Kasselstrand och fortsätter:

– När ett politiskt parti i Sverige får sitt konto nedsläckt mindre än 50 dagar innan valet så är det uppenbart att Youtube försöker påverka till vår nackdel.

I meddelandet som man fått från Youtube så uppges att man ägnat sig åt ”hate speech”.

”Youtube doesn’t allow hate speech” lyder en del av meddelandet.

Var det något i klippet som kunde uppfattas som hatiskt eller hets mot folkgrupp?

– Nej. Det enda vi skrivit, som en kommentar till klippet, är att nyhetsuppläsare ska kunna tala flytande svenska. Är det hets mot folkgrupp. Det är absurt, säger Gustav Kasselstrand.

Vem är det som anmält? Varför är det AfS som blir avstängda? Bli PLUS-medlem och läs resten av intervjun där Gustav Kasselstrand även berättar hur partiet ska agera härnäst.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag