Partiet Nyans: Lars Vilks konstverk Nimis bör brännas ned

Nimis. Foto: Per Salomonsson (CC BY-SA 2.0)
  • Onsdag 13 okt 2021 2021-10-13
E-post 689

SVERIGE Den avlidne konstnären Lars Vilks verk Nimis är ett svartbygge och dessutom en symbol för osämja och polarisering. Därför bör konstverket brännas ned, skriver Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, och två av hans partikamrater i en debattartikel i GP.

Undertecknarna är kritiska till att vissa nu vill bevara konstverket Nimis efter upphovsmannen Lars Vilks död. Nimis uppfördes olovligen i Kullabergs naturreservat i Skåne och är således ett svartbygge, konstaterar Partiet Nyans.

Men det finns även ”moraliska aspekter” att ta i beaktande, enligt partiet. Man skriver att det finns delade meningar om skaparen Lars Vilks.

”En del ser honom som yttrandefrihetens hjälte, en del som nationalistisk legend och andra som rasistisk provokatör. Det ingen kan frångå är att han genom sin ’konst’ var drivande i arbetet för att polarisera det svenska samhället”, skriver partiet.

”Det är viktigt att påtala att det inte enbart var hans konst som var problematisk. Han vistades i rasistiska sammanhang och samarbetade med rasistiska organisationer och personer, senast i en ’kontroversiell’ utställning i det alltmer högerextrema Polen.”

Partiet anser att verket för många symboliserar ”osämja och polarisering till följd av skaparens andra gärningar”.

”För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen. Det vore inte en dag för sent.”

Partiet Nyans och dess senaste utspel får kritik av flera på Twitter.

Läs även: Partiet Nyans vill förbjuda anklagelser om extremism – kallar Nyheter Idag ”högerextrema”

Läs även: ”Etablerar Nyans sig i Vivalla kommer man in i Örebro”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag