Partiledardebatten: Åkesson vill fälla rödgrön regering – Alliansen vägrar

Jimmie Åkesson vill fälla de rödgröna partierna. Det vill inte Alliansen. Foto: riksdagen.se
  • Onsdag 14 okt 2015 2015-10-14
E-post 1047

STOCKHOLM Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen försöker Jimmie Åkesson pressa allianspartierna om att hjälpas åt för att rösta igenom en borgerlig budget, men allianspartierna vill hellre släppa fram Socialdemokraternas politik. – Varför vänta ett år? Möjligheten finns redan nu, varför låta de socialistiska partierna förstöra det här landet ännu mer under ett års tid, frågade Åkesson.

Efter att decemberöverenskommelsen har fallit är det politiska spelet åter högintressant i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna försöker trycka på för att fälla den rödgröna regeringen, vilket skulle skapa en likartad situation med den som gällde förra hösten där statsminister Stefan Löfven var tvungen att regera landet med en borgerlig regering. Skulle situationen uppstå igen ökar sannolikheten dramatiskt för att Sverige tvingas utlysa ett nyval.

Samtidigt aviserar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att redan nästa höst vill hon se en gemensam alliansbudget. En sådan situation spelar Sverigedemokraterna rakt i händerna då de återfår vågmästarrollen och kan fälla de rödgröna partierna genom att rösta på Alliansens förslag.

– Fönstret för att komma in med en gemensam alliansbudget är nu stängd. Men efter höstens behandling så är det angeläget att vi inom Alliansen håller vad vi tidigare har sagt. Därför är det min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, säger Busch Thor till Aftonbladet.

Åkesson vill fälla de rödgröna redan nu

Även om Kristdemokraternas utspel välkomnas av Sverigedemokraterna vill Jimmie Åkesson göra processen kort och fälla den rödgröna regeringen redan i år. Under partiledardebatten pressade han de borgerliga partiledarna i frågan om varför inte redan nu få igenom en borgerlig budget.

– Varför vänta ett år? Möjligheten finns redan  nu, varför låta de socialistiska partierna förstöra det här landet ännu mer under ett års tid? Varför inte fälla regeringen redan i höst?, frågade Åkesson i ett replikskifte med Andreas Carlsson (Kd).

Samtidigt har Sverigedemokraterna ökat pressen rejält på de borgerliga partierna. Nyligen har de aviserat att när deras eget budgetförslag faller, har de för avsikt att rösta på Moderaternas. I en sådan situation räcker det att ytterligare ett alliansparti också stödjer Moderaternas budget för att regeringen ska falla.

Men än finns inga signaler om att något av de borgerliga partierna vill fälla regeringen redan nu, tvärtom stod de på sig i sin linje om att rösta på respektive egen budget och på så sätt låta de rödgröna få igenom sin ekonomiska politik.

Lena Mellin om SD: ”Oansvariga pajasarna”

Det är tydligt att Sverigedemokraterna gör allt som står i deras makt att stoppa den rödgröna regeringen och istället få till stånd en borgerlig ekonomisk politik. Men trots att de borgerliga partierna har ett lägre intresse av att bedriva opposition än Jimmie Åkesson, finns en oro om att en regeringskris skulle kunna bli verklighet.

När Aftonbladets Lena Mellin kommenterar dagens debatt går hon till attack både mot Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Bakgrunden är Busch Thors utspel om att lägga en gemensam budget nästa höst, något som ger öppet mål för SD att säkra en borgerlig ekonomisk politik.

”Detta parti vill nu KD:s Ebba Bush Thor spela i händerna. Det är obegripligt dumt. Hon vill att Alliansen lägger ett gemensamt budgetförslag redan nästa höst. Därmed får de oansvariga pajasarna i SD redan då chans att utlösa samma kaos som förra hösten”, kommenterar Lena Mellin på Aftonbladet.

Moderatledaren blir arg på frågan om de agerar stödpartier åt Löfven

Efter partiledardebatten i söndagens SVT Agenda ställde Nyheter Idag frågan till moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om det inte är så att de agerar stödparti åt de rödgröna när de väljer att lägga enskilda budgetmotioner. Men den frågan ville inte Kinberg Batra alls kännas vid, istället blev hon upprörd över frågeställningen.

– Den frågeställningen ställer jag över huvud taget inte upp på. Men jag tänker ta ansvar för en seriös ekonomisk politik som går att genomföra i regeringsställning. Det gör jag tillsammans med mina alliansvänner, sade Kinberg Batra till Nyheter Idag efter debatten i SVT Agenda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag