Partiledare för Feministiskt initiativ avgår

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 15 sep 2017 2017-09-15
E-post 812

STOCKHOLM Partiledare för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, uppger att hon lämnar sin roll som partiledare. Kawesa menar att det ideella arbetet har tagit hårt på henne och att hon har nått sin höjdpunkt inom partipolitiken.

Feministiskt initiativs ena partiledare, Victoria Kawesa, avgår från sitt uppdrag som partiledare, det uppger SVT Nyheter.

Under våren 2017 avslöjades det att Kawesa, som forskar vid Södertörns högskola, står anklagad för brott mot upphovsrättslagen. Enligt anklagelserna har hon plagierat en annan forskares verk. Själv nekar Kawesa till anklagelserna och uppger för TT att det är inte på grund av det som hon väljer att avgå.

LÄS ÄVEN: Fi-ledaren Victoria Kawesa delgiven misstanke för brott mot upphovsrättslagen

Victoria Kawesa valdes, tillsammans med Gudrun Schyman, till att bli partiledare för Feministiskt initiativ under deras partikongress i mars.

– Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator och skriver en avhandling. Det är mycket utöver partiledarskapet och vi jobbar ju ideellt inom Fi, säger Victoria Kawesa till TT.

Kawesa kommer förbli medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Enligt Kawesa har det ideella arbetet tagit hårt på hennes krafter.

Kawesa säger till TT att hon känner att hennes engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt och att hon inte har mer att ge.

Feministiskt initiativs partistyrelse beklagar sig över Kawesas beslut.

– Det är hon själv som har beslutat sig för att avsluta uppdraget utifrån omständigheter i privatlivet. Vi beklagar men respekterar det. Det är en stor personlig insats att vara partiledare eftersom det är ett ideellt uppdrag som tar mycket tid i anspråk, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson till TT.

Gudrun Schyman kommer fortsätta som ensam partiledare fram till partikongressen i februari 2018 då en till partiledare väljs.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag