Partipiskan tystar centerpartist i cannabisfrågan

  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post 155

CENTERPARTIET Riksdagsledamoten Johanna Jönsson skriver på sin blogg att hon inte tänker driva frågan om legalisering av cannabis i riksdagen. Detta väcker kritik hos libertarianer. – Hon viker sig för partipiskan, det förlorar hon på, säger Henrik Alexandersson till Nyheter Idag.

Den nyinvalde riksdagskandidaten för centerpartiet Johanna Jönsson är även ordförande för Stureplanscentern.  En av frågorna som Stureplanscentern gjort sig kända för är hållningen om att avkriminalisera cannabis, en fråga som allt mer blivit aktuell även i Sverige.

Trots att Jönsson blivit invald i riksdagen för sitt engagemang i liberala frågor, backar hon nu i frågan om en avkriminalisering.

– Det finns mycket forskning som visar på både fördelar och nackdelar med en legalisering, där jag har landat i att fördelarna väger över. Men det är samtidigt inte en fråga som jag kommer att driva aktivt under kommande mandatperiod. Jag vet att jag gör många besvikna genom att skriva det, står att läsa på Johanna Jönssons blogg.

Möter hård kritik

Utspelet på Jönssons blogg väcker diskussioner och ordföranden för det libertarianska nätverket Frihetsfronten Henrik Alexandersson är djupt kritisk. En av Frihetsfrontens profilfrågor handlar just om att individer själva ska få avgöra om de vill bruka cannabis, istället för att staten via lagar gör det förbjudet för individer att använda cannabis istället för alkohol.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad. Men det är jag inte. Det ögonblick människor får makt slänger de sina principer och idéer över bord. Så är det nästan alltid, säger Henrik Alexandersson till Nyheter Idag.

Alexandersson menar att det är tydligt varför Jönsson inte kommer ta strid för frågan, trots att opinionen för en avkriminalisering är allt mer växande.

– Hon viker sig för partipiskan, det förlorar hon på, avslutar Alexandersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag