Pascalidou backar Ekman i ryssbråket med ETC

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Tisdag 12 apr 2022 2022-04-12
E-post 493

Nu går Kajsa Ekis Ekman ut med sin version av konflikten med Dagens ETC, som sade upp samarbetet med henne efter en ledartext som kritiserade den hyllade ukrainska tidningen Kyiv Independent. Ekman får stöd av flera kulturprofiler, bland annat Alexandra Pascalidou.

I ett inlägg publicerat på Facebook och Instagram kommenterar Kajsa Ekis Ekman konflikten med Dagens ETC som brutit samarbetet med henne efter publiceringen av en hårt kritiserad text om den hyllade ukrainska tidningen Kyiv Independent.

Läs även: ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman efter ryssdrev

Ekman inleder inlägget med att konstatera att hon ”skrivit för Dagens ETC i snart tio års tid”, trots dåliga villkor och låg ersättning. Enligt Ekman ska tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson ha berömt hennes text när hon skickade in den på torsdagen.

”Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ’gräns.’ Jag får ingen förklaring till vad eller varför” skriver Ekman.

Gustavsson ska ha gått ut med uppgiften att man bryter med Ekman utan att varken träffa eller prata i telefon med henne på grund av brådska, och först i efterhand fick hon veta att orsaken till att tidningen bryter med henne ska ha gällt en kommentar om Russia Today som hon skrivit på Instagram, uppger Ekman i sitt Facebook-inlägg.

Det handlar om en kommentar som Ekman skrev som svar på ett inlägg av forskaren Tobias Hübinette, där Ekman menade att Russia Today ”har mycket kvalitativ journalistik”. Enligt Gustavsson ska beslutet ha fattats på grund av kommentaren, och inte den hårda kritik som Dagens ETC fått efter att man publicerat Ekmans text.

I kommentarfältet får Ekman ett stort stöd av sina följare, och flera skriver att de kommer avsluta sin prenumeration på Dagens ETC.

Ekman får även stöd av Alexandra Pascalidou, som skriver i en kommentar på Instagram att hon tycker det är ”mycket märkligt agerande av Dagens ETC”.

”Om det inte är faktafel eller sakfel vad är då orsaken till att du sparkas? Förstår inte riktigt” skriver Pascalidou, som menar att ”efter 10 års samarbete borde Dagens ETC kanske ha läst innan publicering och behandlat sin frilansskribent lite mer respektfullt.”

Men det är inte bara Pascalidou som är kritisk till hur Dagens ETC hanterat frågan. På Twitter konstaterar många i branschen att tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson själv godkänt den kritiserade texten, och menar att hänvisningen till en kommentar på Instagram liknar ett svepskäl.

Att Gustavsson berömde Ekmans text bekräftas av en skärmdump på Gustavssons svarsmejl till henne som Ekman publicerat på Instagram stories. Instagram stories-publiceringar är tillfälliga, nedan följer en skärmdump som Nyheter Idag tagit av Ekmans inlägg.

Läs även: LO-tidningen Arbetet inleder samarbete med nazistkopplad ukrainsk tidning

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag