Passningen till Sjöstedt inför onsdag: ”Det arbetarvänliga partiet idag är SD”

Magnus Persson (SD) samt missnöjda gräsrötter på Vänsterpartiets Facebooksida.
  • Söndag 13 jan 2019 2019-01-13
E-post 3668

SVERIGE Vänsterledaren Jonas Sjöstedt väntas släppa igenom Stefan Löfven och en regering med långtgående nyliberala krav, inte minst vad gäller arbetsmarknaden. Samtidigt menar Sverigedemokraterna att de nu står ensamma om att företräda arbetarklassen. – Jag tror att vi kommer tjäna enormt på detta inom LO-kollektivet, säger Magnus Persson (SD).

”Säg nej till Löfven som statsminister. V har allt att vinna på ett extra val”, lyder en av uppmaning i Vänsterpartiets kommentarsfält på Facebook. ”Stå upp för arbetarklassen, för oss alla! Rösta ned!” lyder en annan kommentar. Och så fortsätter det med hundratals uppmaningar från missnöjda gräsrötter.

Anledningen är den nyliberala politik som Centerpartiet pressat fram av Stefan Löfven, en politik som kraftigt väntas försämra arbetstagares ställning på arbetsmarknaden. Den förre vänsterledaren Lars Ohly fördömer upplägget i Svenska Dagbladet och även den förre V-toppen Rosanna Dinamarca kallar uppgörelsen ”helt oacceptabel”.

SD: Vi är garanten för den svenska modellen

Men trots allt pekar mycket på att Vänsterpartiet kommer släppa fram den kontroversiella regeringen på onsdag. En som noga följer utvecklingen är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Magnus Persson. Han sitter i arbetsmarknadsutskottet och brinner för just de frågor som nu utmanas i grunden.

Persson utesluter inte att missnöjda vänsterväljare i framtiden kan se SD som ett alternativ.

– Vi ligger kvar i våra positioner när det gäller arbetsrätten. Jag tror att inom LO-kollektivet kommer SD tjäna enormt på detta. Plötsligt står vi kvar ensamma som den enda garanten för den svenska modellen.

Fram tills Annie Lööf presenterade uppgörelsen med Socialdemokraterna har Vänsterpartiet var den starkaste motpolen mot nyliberala reformer på arbetsmarknaden. Men eftersom Vänsterpartiet väntas släppa igenom Löfven som statsminister och därmed Annie Lööfs krav blir spelplanen en helt annan. Istället blir det SD som ensamma står upp för en svenska modellen, enligt Persson.

En motpol mot nyliberalerna i Centerpartiet

Som ett exempel förklarar han att SD vill ändra undantagen i LAS från två till fem i företag med upp till tio anställda. Det ska jämföras med linjen som Vänsterpartiet väntas släppa igenom där uppluckringen sker i företag med upp till 50 anställda. Men det finns också betydligt större frågor än så.

– Det handlar även om arbetsmarknadsmyndigheten som EU vill skapa och som Socialdemokraterna ställt sig bakom, säger han.

Om så sker varnar Persson att den svenska modellen i praktiken upphöra och makten över svensk arbetsmarknad kommer istället ligga hos byråkrater i Bryssel, något som troligtvis leder till lönedumpning i Sverige. Men det handlar lika mycket om aspekter som arbetsmiljö, fortsätter han.

– Vi har ett högt skyddsnät i Sverige idag. Genomför man detta ska man ta hänsyn till alla länder i EU och då kommer vi få sänka många av våra krav, garanterat. På sikt kommer vi förlora på detta.

I nästa andetag pekar han också på att både Liberalerna och Centerpartiet är de som driver på för att ge mer makt till EU i de här frågorna. Han tror att när en sådan politik tar form och kan bli verklighet kommer också många gräsrötter i Vänsterpartiet att tänka om.

– Det arbetarvänliga partiet idag är Sverigedemokraterna, så är det ju.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag