”Patriarkatet kommer att falla” – SR-journalist till angrepp mot Staffan Heimerson

Debatt på Kulturhuset. Foto: Youtube
  • Tisdag 13 mar 2018 2018-03-13
E-post 147

STOCKHOLM Det hettade till under frågestunden efter att Staffan Heimerson och Jens Liljestrand debatterat metoo på Publicistklubben. Radiojournalisten Åsa Secher tog ton och förklarade sin dödsdom över patriarkatet.
– Mitt hjärta har aldrig dunkat så hårt, sade hon.

Krönikören Staffan Heimerson fick sparken från Aftonbladet efter att ha kritiserat kampanjen metoo och liknat den vid en häxjakt. Nu har han skrivit en bok om saken, Punkt. Slut? Den blev i sin tur sågad av Expressens kulturchef Jens Liljestrand.

På måndagskvällen var de två männen i debatt om åsiktskorridoren och metoo hos Publicistklubben i Kulturhuset i Stockholm. Stämningen var uppsluppen och männen fick till och med tillfälle att ge varandra en kram. När debatten var över fanns det möjlighet att ställa frågor till deltagarna på scenen, och en som gjorde det var radiojournalisten Åsa Secher.

asas-260x280

Secher är producent för Sveriges Radios program USApodden och Studio Ett. Hennes ”fråga” blev inte så mycket en fråga som en utläggning om patriarkatet och hur upprörd hon blev av Staffan Heimersons åsikter.

”Lika bra att du hakar på”

– Jag tycker att det är fruktansvärt upprörande och kränkande att du får stå på den här scenen och förneka att det förekommer sexuella trakasserier mot kvinnor. Jag vet inte hur många här inne som har läst metoo-uppropen och alla de skildringar som har publicerats – du har uppenbarligen inte gjort det. Jag vet inte hur många här inne som läste deadline, jag vet inte hur många här inne som skrev under deadline… Jag önskar att jag inte brydde mig om vad du säger men mitt hjärta har aldrig dunkat så hårt. Jag vill citera Lisa Ekdahl: ”Patriarkatet kommer att falla under din livstid – det är lika bra att du hakar på”, sade Åsa Secher.

– Jag förstod inte frågan, svarade Staffan Heimerson.

”Fy fan vilken masspsykos det här är”

– Jag tog ju inte på mig finkostymen för jag tänkte att jag skulle dränkas av ruttna tomater ändå redan vid entrén. Det är självklart att jag var förberedd på att någon, några, många från metoo-rörelsen skulle ha synpunkter på mig och på det jag skriver, sade Heimerson.

I en tidigare intervju med Nyheter Idag förnekade han att han hade för avsikt att förminska kvinnor eller deras upplevelser av verkliga övergrepp. Däremot har han varit mycket kritisk till själva metoo-kampanjen.

– Jag tände genast på att – fy fan vilken masspsykos det här är. Det kan inte vara så att alla Sveriges tjejer på en och samma gång upptäcker att de har blivit misshandlade och våldtagna. Det kan inte ligga till så, sade Heimerson till Nyheter Idag.

Läs första delen av vår PLUS-intervju med Staffan Heimerson: ”Vi har frivilligt dragit på oss en totalitär tvångströja”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag