Pedagogen ger flera exempel: Vuxna på boende för ensamkommande barn

Jonas Andersson arbetar som ungdomspedagog och berättar om erfarenheter där ensamkommande varit vuxna. Foto: Privat samt pressbild Migrationsverket
  • Torsdag 9 jun 2016 2016-06-09
E-post

STOCKHOLM Allt mer talar för att många boende på HVB-hem för ensamkommande barn i själva verket kan vara vuxna individer. I Helsingborgs kommun uppskattar Irene Sandqvist, enhetschef på Socialförvaltningen, att så många som var fjärde ensamkommande är äldre än vad de uppger, rapporterar Sveriges Radio. Nyheter Idag har talat med ungdomspedagogen Jonas Andersson som arbetar med ensamkommande. – Ibland har det varit uppenbart, på samma sätt som att det är uppenbart för de flesta att jag är närmare 50 än 15, säger han.

Frågan om huruvida ensamkommande flyktingbarn alltid uppger rätt ålder har länge varit en känslig fråga att diskutera i Sverige. Så sent som i november förra året skrev Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg att en möjlig förklaring till att människor visat starkt missnöje och vrede mot boende för ensamkommande kan bero på ”alla myter som sprids om att barnen i själva verket inte är barn”.

Men är det verkligen en myt att det förekommer vuxna människor på boenden avsedda för barn? När Sveriges Radio talar med Irene Sandqvist, enhetschef på Socialförvaltningen i Helsingborgs kommun, är beskedet chockerande. Hon uppskattar att så många som var fjärde person på boenden för ensamkommande barn i Helsingborg i själva verket är vuxna människor – över 80 personer av av nästan 300.

– Vi har haft någon som var gråhårig, det är uppenbart kan jag säga. De är äldre än personalen vissa och jag ser framförallt en risk gentemot de små, säger hon.

Ungdomspedagogen: ”Utseende, grå hårstrån, rynkor och ett väldigt moget sätt”

När Nyheter Idag kontaktar ungdomspedagogen Jonas Andersson som arbetar med ensamkommande flyktingbarn berättar han att han har liknande erfarenheter som Irene Sandqvist berättar om. Han menar att ibland är det uppenbart att individer är äldre än vad de uppger sig vara.

– Utseende, grå hårstrån, rynkor, och ett väldigt moget sätt. Det har hänt att ungdomar köpt cigg på affären och när man ifrågasatt detta på affären så påpekar expediten att giltigt ID-kort visats.

Även i kontakt med vårdinrättningar har det påtalats att individer i själva verket måste bedömas som myndiga.

– Det har hänt att man följt en person till tandläkaren, som påpekat att utifrån tandmognad så är det helt omöjligt att personen i tandläkarstolen är under 18 år. Har även funnits barnläkare vid något tillfälle som ifrågasatt vad en person gör på barnavdelningen då denne uppenbarligen inte är barn.

En av anledningarna till att vuxna personer utger sig för att vara barn kan vara att det är enklare att få tillstånd att stanna i Sverige om man söker som minderårig. Andersson ger ett exempel när en 26-årig veterinär inte fick arbetstillstånd och då valde att göra om ansökan men då med en nio år lägre ålder.

– Det har hänt att personer helt enkelt ändrat sin historia av olika skäl, och kunna styrka sin riktiga identitet som varandes betydligt äldre. En 26-årig person var utbildad veterinär och kom för att jobba i Sverige men fick inget arbetstillstånd, och sökte då asyl som 17-åring utan att någon reagerade.

Inte bara negativt: ”Kan ha lugnande inverkan på gruppen”

Irene Sandqvist berättar för Sveriges Radio att hon ser en risk gentemot de ungdomar som är under 18 år när de bor tillsammans med betydligt äldre personer. Vid ett tillfälle har kommunen polisanmält ett våldtäktsförsök där en äldre ungdom misstänkts ha förgripit sig på ett barn, berättar Sveriges Radio.

Situationen i Helsingborg har gått så långt att kommunen kommer öppna ett särskilt boende för ensamkommande som bedöms som vuxna. Detta eftersom Migrationsverket inte gått med på att inhysa de äldre personerna i sina egna boenden.

Men trots det direkt olämpliga i att låta barn och vuxna bo tillsammans på HVB-hem behöver det inte alltid ha negativa konsekvenser. Andersson förklarar att de vuxna personerna kan ha en lugnande inverkan på äldre tonåringar.

– Det är inte odelat negativa effekter av att vuxnare människor beblandas med äldre tonåringar. Är det vettiga mogna människor med bra sunt förnuft så kan de ha en lugnande inverkan på gruppen i övrigt. Om vi ska hitta positiva bieffekter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag