Pekgul: ”Många inom Miljöpartiet som man skulle kunna säga är islamister”

Pekgul berättade om islamism i svensk politik i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Söndag 24 apr 2016 2016-04-24
E-post 178

STOCKHOLM Krisen i Miljöpartiet fortsätter efter att den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan fick avgå och den före detta kandidaten till partistyrelsen Yasri Khan vägrade ta en kvinnlig journalist i hand. – Just Miljöpartiet har under lång tid blivit en arena för många islamister att bli aktiva i, förklarade Nalin Pekgul (S) i söndagens SVT Agenda.

Krisen i Miljöpartiet fortsätter trots att den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan nu tvingats avgå och att även Yasri Khan, som vägrade ta en kvinnlig journalist i hand, dragit tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen. En rad kritiska röster inom Miljöpartiet har öppet vädrat sitt missnöje mot ledningen.

Krisen har gått så långt att Miljöpartiets egen riksdagsledamot Karin Svensson Smith nyligen antydde, om än indirekt, att hon inte har förtroende får Åsa Romson. Tidningen Dagens Industri berättar att Svensson Smith, på en rak fråga om förtroende för partiledarna, valde att inte nämna Romson alls.

– Gustav Fridolin har tillfört mycket och har mer att ge, svarade hon.

Nalin Pekgul om Miljöpartiet i SVT Agenda: ”Blivit en arena för många islamister”

Under söndagskvällen fick frågan stort utrymme i SVT Agenda där den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul var inbjuden. Pekgul är en känd debattör som länge engagerat sig i frågor om islamism och hon var inte alls förvånad över den skandal som nu omgärdar Miljöpartiet.

– Just Miljöpartiet har under lång tid blivit en arena för många islamister att bli aktiva i. Det är det parti där de varit på olika poster och drivit sina frågor.

Pekgul betonade att alla partier blivit infiltrerade av islamister, men förklarade även att i Mp har det varit extra enkelt för islamister att verka. Hon var även kritisk till att föreningar och organisationer som kan anses vara islamistiska har fått stora mängder ekonomiska bidrag.

– Jag känner till många inom Miljöpartiet som man skulle kunna säga är islamister. Tänk på debatten förra sommaren om kvinnors rätt att få klä sig som man vill och vara i förorterna. Det pågick hela sommaren Vilka var aktiva? Jo det var företrädare för Miljöpartiet som attackerade journalister som Patrik Kronqvist eller Sakine Madon som skrev om det här och oerhört bra och insiktsfullt.

Oväntade attacken: Menar att islamister får söka sig till SD

På en rak fråga förklarade även Pekgul att många människor blandar ihop muslimer och islamism. Enligt Pekgul vill muslimer ha sin tro för sig själva och inte leva i parallella samhällen, samtidigt som islamister har en strävan om det motsatta. Hon poängterade att islamister tycker att politik och religion hör ihop.

Men innan Pekguls medverkan i SVT Agenda var över passade hon även på att ge en känga till det tredje största partiet i svensk politik. I samband med att hon berättade att hon, som själv är muslim, aldrig stött på några problem med att engagera sig politisk hänvisade hon islamister till ett något oväntat parti.

– Är man islamist då kan man inte representera demokratiska partier, då får man gå till Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag