Per Gudmundson får uppdrag på Lidingö: ”Genuint moderat kommun”

Per Gudmundsson och Daniel Källenfors (M). Foto: Cecilia Blomberg
  • Tisdag 31 jan 2023 2023-01-31
E-post 0

Svenska Dagbladets tidigare ledarskribent och Kristdemokraternas före detta presschef Per Gudmundson blir ny kommunikatör och politisk strateg för Moderaterna på Lidingö. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande på tisdagen. Gudmundson tycker inte att hoppet från KD till M är speciellt anmärkningsvärt.
– Rent generellt med svensk borgerlighet så är det väl inte så stora skillnader mellan partierna, säger han till Nyheter Idag.

Förutom sitt förflutna på SvD och i KD har Gudmundson mångårig erfarenhet som opinionsbildare och inom publicistik. Bland annat har han uppmärksammats för en blogg där han granskade islamister i Sverige och utöver det har han även varit ansvarig utgivare för Bulletin.

Till Nyheter Idag berättar han varför han tackat ja till det nya uppdraget.

– Lidingömoderaterna har en väldigt intressant politisk situation där det är en genuint moderat kommun, säger Gudmundson och fortsätter:

– Man bygger styret på ett samarbete med Lidingöpartiet, som faktiskt till stor del består av avhoppade moderater, och tar stöd av Sverigedemokraterna, som också inrymmer en hel del gamla avhoppade moderater. Så det är ett väldigt spännande underlag för politiken.

”Väldigt rak och tuff linje”

Gudmundson har därtill mycket gott att säga om kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– Daniel har en väldigt rak och tuff linje som både betonar ekonomisk sparsamhet och förnuft kombinerat med hårdare tag i trygghet och ordning. Det är den linje jag generellt skulle vilja se för Sverige och som jag tror är ett framgångsrecept i högerkommuner. Det påminner lite om Staffanstorp, säger Gudmundson.

Läs även: Lindberg skyller Gudmundson för vad Andersson har sagt – Klagar på ”faktafri” debatt

Lidingös starke man är inne på samma linje som sin nye rekryt.

– Det är fantastiskt kul att vi har rekryterat en så kompetent person som Per, det är jag väldigt glad för. Men jag tror också att vår tydliga politiska linje, med en tydlig moderat linje, högerlinje och tydlighet i frågor har gjort att det är ett attraktivt ställe att jobba på, säger Daniel Källenfors till Nyheter Idag.

Vad hoppas ni att han kan bidra med hos er?

– Han bidrar naturligtvis med sin enorma kunskap inom kommunikation och med att hjälpa till inom det.

– Vi tror också att han har väldigt bra översikt över hela det politiska landskapet. Jag tror att det här är en väldigt stark rekrytering både vad gäller kommunikation och det politiska strategiska tänket.

Inga problem med tidigare KD-bakgrund

Gudmundson berättar att han kommer gå in i sin nya roll som politisk sekreterare medan den ordinarie sekreteraren, Cecilia Blomberg, är mammaledig. Han väntas påbörja uppdraget i början av mars.

Utöver sitt tidigare jobb som ledarskribent har Per Gudmundson även varit verksam som presschef för Kristdemokraterna. Att han nu hoppar till ett nytt parti ser han inte som särskilt anmärkningsvärt.

– Rent generellt med svensk borgerlighet så är det väl inte så stora skillnader mellan partierna. Det är svårt tycker jag att se var det ena partiet slutar och var det andra partiet börjar. Så jag tror inte det är någon stor ideologisk fråga att gå från Kristdemokraterna till Moderaterna, eller vice versa.

– Jag har jobbat i tretton år för en moderat ledarsida. Jag tror alla vet, som har läst den, ungefär var jag står ideologiskt, fortsätter Gudmundson, som i samband med uppdraget också har blivit medlem i Moderaterna.

Källenfors ser inte heller några problem med Gudmundsons tidigare KD-bakgrund.

– Nej, det tycker jag inte. Det är en styrka att han har den erfarenheten. Det är någonting som jag ser som positivt i hans bakgrund, säger kommunstyrelsens ordförande.

Läs även: Moderat toppkandidat på Lidingö var stamkund hos kronofogden – stryks från vallista

Läs även: Lidingömoderaterna har fått nog av Afghanistans konsulat: ”Uträttar sina behov i närliggande parker och hus”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag