Personalbrist gör att förskolor uppmanar föräldrar att stanna hemma med sina barn

Foto: Wikimedia
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 107

GÖTEBORG Flera förskolor lider av en enorm personalbrist som gör att föräldrar uppmanas att inte lämna sina barn. Vid flera tillfällen har föräldrar fått sms om att de måste hämta sina barn eftersom förskolan stänger under lunchtid.

Flera förskolor i Göteborg är så pressade till följd av personalbrist att de uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma. Förskolorna kan ibland skicka sms mitt under dagen om att förskolan stänger vid lunchtid, det uppger SVT Nyheter.

Två stycken som drabbats är Mattias Säker och hans fru Sanna som bor i stadsdelen Majorna i Göteborg med sina fyra barn. Enligt dem är situationen så illa att de under endast en termin fått sms två till tre gånger om att de inte kan lämna sina barn vid förskolan under dagen.

Enligt en förskolechef i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg är personalbristen akut för samtliga förskolor i hela stadsdelen.

Föräldrar uppmanas att inte lämna in sina barn och en del avdelningar stänger redan vid lunch, vilket tvingar föräldrar med heltidsjobb att lämna jobbet tidigt för att hämta sina barn.

För Mattias och Sanna blir det problematiskt när deras näst yngsta son, Peps, inte kan gå de 15 timmar i förskolan som han har rätt till och som hans föräldrar har betalat för. Att situationen går ihop för dem är beroende av att Sanna är hemma under dagarna med deras yngsta son, Rio.

Inte bara föräldrarna utan även personalen drabbas kraftigt av den personalbrist som råder.

– Det skapar en väldigt stressig arbetsmiljö för oss. Ibland går man till jobbet även om man är sjuk för att man inte vill lämna sina arbetskamrater i sticket. Det skapar en oro för de som är kvar att veta hur man ska klara av dagen och det kan bli oroligt i barngruppen också, säger Anna-Cecilia Robertsson, förskolelärare i Majorna-Linné, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag