Personlig assistent tvingades medverka till knarkinköp

  • Onsdag 10 okt 2018 2018-10-10
E-post 109

STOCKHOLM En personlig assistent tvingades assistera sin brukare vid knarkinköp mitt i natten. Enligt arbetsgivaren ingick det i assistentens arbetsuppgifter. Nu har arbetsmiljöverket stoppat de assisterade knarkinköpen. 

En personlig assistent tvingades att följa med sin brukare och köpa narkotika klockan 2 på natten. Enligt arbetsgivaren ingick det i assistentens arbetsuppgifter. Efter att Kommunals skyddsombud ingrep beslutade emellertid arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud mot arbetsuppgiften, rapporterar Kommunalarbetaren. 

Elseann Lundgren, Arbetsmiljöverkets inspektör i fallet, säger till Kommunalarbetaren att anledningen till beslutet om förbud dels var att assistenten måste vistas i otrygga miljöer, men också att assistenten tvingades medverka till en olaglig handling. Att förbudet efterlevs kommer kontrolleras med oanmälda inspektioner hos arbetsgivaren Annas Assistans.

Läs även: Knark-kaos i Kungsängen: Kalaskasse med kilovis av knarkkakor konfiskerad

Olof Lorentzon på Annas Assistans hade inga kommentarer till Kommunalarbetaren, förutom att de har ”en överenskommelse med facket”. Assistenten i fråga arbetar inte längre kvar på Annas Assistans, medan den knarksugna brukaren avlidit, enligt uppgifter till Kommunalarbetaren.

På grund av LSS-lagens utformning är personliga assistenter ”extremt utsatta” enligt det fackliga teamet vid Kommunals sektion Gullmarsplan i Stockholm.

– Eftersom LSS är en rättighetslag anser vissa att den personliga assistenten bara ska vara som en fluga på väggen, sade Annelie Carlsson, regionalt fackligt ombud, till Kommunalarbetaren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag