Peter Jezewski talar ut om hatet från journalisterna: ”Har försökt påverka för att ställa in shower”

  • Tisdag 20 jun 2017 2017-06-20
E-post 6336

STOCKHOLM Journalister driver närmast en hatkampanj mot Peter Jezewski sedan han spelade för Sverigedemokraterna förra året. Nu berättar han i en lång intervju hur medier aktivt försöker stoppa hans bokningar. – Så fort vi anlänt till vissa teatrar så är det några som har sagt att ”de ringde från tidningen och frågade om vi inte skulle ställa in”, berättar han.

Det var i slutet på sommaren förra året som livet förändrades för den folkkäre artisten Peter Jezewski. Han hade tackat ja till att spela för Sverigedemokraterna i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg.

– Jag var hemlig gäst. Några artister hade hoppat av. Då var media där för att kolla vem dem hemliga gästen var, och det var jag då. Det blev ett jäkla pådrag, blev intervjuad av alla möjliga, berättar Peter Jezewski för Nyheter Idag.

– Då var det någon tidning som frågade hur jag kunde spela där. Då sa jag det att alla har rätt till rock’n’roll och att jag får spela var jag vill. Jag har spelat på fängelser, jag har spelat för sossarna. Det är mitt yrke.

Men den förklaringen räckte inte. Enligt svensk mediedramaturgi går det bra att spela på ett fängelse inför dömda mördare och våldtäktsmän. Men att spela för Sverigedemokraterna, det är något helt annat. Det gör man bara inte.

– Men det var någon tidning som ville gå längre. Jag kommer inte ihåg vilka det var, men de frågade ”sympatiserar du med dom?”. Ja, i vissa stora frågor, sade jag. Eller i många stora frågor.

Det var frågor som kriminalvårdspolitik och att SD värnar om äldre pensionärer, berättar han.

– När det kom ut var jag i Tyskland. Vi hade åtta julshower bokade i Karlstad. De ringde till Anneli, då sitter jag och kör, och de säger att de ska boka av mig om inte jag offentligt ber om ursäkt.

Vad tänkte du då?

– Aldrig i livet, tänkte jag. Aldrig i livet att jag ber om ursäkt för att jag spelat där.

Peter berättar att det blev ”ett jävla liv” i medier. Han satt åtta timmar i telefon och talade med journalister. Att han stod på sig i frågan om att spela för SD och än värre – att sympatisera med SD – blev för mycket för en lång rad journalister.

Men storyn fick en vändning. Hotellet i Karlstad är en del av Best Western och inom den hotellkedjan hade Sverigedemokraterna bokningar för miljonbelopp. Efter att SD kontaktat Best Western centralt och hotat avboka alltsammans tvingades hotellet i Karlstad backa.

Nu var Peter, i vart fall officiellt, välkommen att spela sina julshower på hotellet i Karlstad. Och där kunde mediestormen lagt sig och vardagen fortsätta som vanligt för Peter. Men istället blev det tvärtom.

Trots att skriverierna i medier lagt sig fortsatte problemen, berättar han.

– Vi hyr en teater och kommer med vår föreställning. Nummer ett är att Anneli ringer till en lokaltidning i Växjö och berättar att vi kommer med föreställningen ”Rocken tog mitt liv”.

Det är en föreställning där Peter berättar om sitt liv helt enkelt, om alkoholmissbruk och om hur Boppers startade. ”Nej, vi skriver inte om Peter längre”, var svaret från lokaltidningen, berättar Peter.

Effekten blev att Peter hade mycket svårt att nå ut till sin målgrupp om teaterpjäsen. Det i sin tur påverkar hur många som kommer för att se föreställningen och ytterst drabbar det Peter ekonomiskt. Men det var inte bara lokaltidningen som motarbetade honom.

– Sen kommer vi till teatern. Och när vi tittar runt finns inga av våra affischer uppsatta. Ingenstans. Då stor dom i ett hörn på teatern. Sen går vi ut på deras hemsida och kollar. Där står alla föreställningar, men inte vi.

Det problemet uppstod inte bara i Växjö utan på flera olika teatrar, berättar Peter.

– Så fort vi anlänt till vissa teatrar så är det några som har sagt att ”de ringde från tidningen och frågade om vi inte skulle ställa in”.

Så tidningarna har ringt och…?

– Ja, de har försökt påverka för att ställa in, berättar Peters flickvän Anneli.

Hon förklarar att en tidning i Karlskrona råkade ringa till henne av misstag när de egentligen skulle till konserthusteatern. Anneli anade oråd och spelade med i samtalet, alltså låtsades till en början att tidningen kommit rätt.

– Då ringde tidningen som är nere i Karlskrona till mig och trodde att de kom till konserthusteatern. De sa ”hej, jag har hört att Peter Jezewski ska spela hos er”. Ja det stämmer, sade jag. ”Ni har inte tänkt att ställa in det eller?”, sade dom. Nä, varför skulle jag göra det, svarade jag.

Då frågade tidningen vem de talade med och Anneli förklarade att det var hon. ”Då har jag nog ringt fel”, svarade tidningen.

– Men då visade det sig, när vi pratade med vaktmästarn i Örnsköldsvik, vi pratade med en i Söderhamn och en i Falkenberg, ja hela turnéperioden. Journalisterna hade ringt till varenda ställe och försökt få föreställningen avbokad.

– På något konstigt vis hette det att det var fullbokat i Falkenberg, men det var det inte. Det har varit mycket sånt där. Det verkar som journalisterna sammansvetsat sig på något vis och ringt runt till alla som bokat in Peter.

Ett annat exempel Peter nämner är att Stefan Hedin, VD på Kulturcentrum i Sandviken, berättade öppet i Gefle Dagblad att ”hade det varit vårt eget arrangemang hade jag avbrutit det”. Motiveringen var att Peter hade gett uttryck för fel åsikter.

Nu gick det inte stoppa mannen med fel åsikter eftersom det redan var skrivet kontrakt med extern arrangör. Men situationen i Sandviken var inget undantag, tvärtom.

– Så där har det fortsatt. Även om det inte står i tidningarna. Detsamma vet jag att det gäller radio och tv. De vill inte ha med mig att göra, konstaterar Peter.

En gång efter uppträdandet för SD gjorde Peter en intervju i radio. Det var för P4 i Växjö. Han ville tala om att de var i stan med sin föreställning. Men P4 Växjö nämner inte med ett ord Peters föreställning som ägde rum samma dag.

Istället bedömde public service-kanalen att boende i Växjö måste vara mer intresserade av att Peter blivit kallad både nazist och fascist.

– De ville bara ha med om SD. Inte ett ord om att vi spelade i stan. Sådär har det varit i ett års tid snart. Motstånd liksom, säger Peter

+PLUS: Därför sympatiserar Jezewski med SD: Berättar om otryggheten i Hässelby

Har du varit med om något liknande innan i ditt liv?

– Nej. Inte på den här nivån.

Effekten av journalisternas agerande mot Peter Jezewski är kännbara. Både han och Anneli berättar att de drabbas ekonomiskt. Många vill se föreställningarna och publiken finns där ute, men syns man inte i medier så finns man inte. Eller rättare sagt, om journalister på lokaltidningar agerar som P4 i Växjö och vägrar berätta när han spelar, då blir det svårt att nå ut.

Att bli särbehandlad får alltså konsekvenser. Samtidigt har inte allt varit nattsvart. När det stormade runt Peter förra året uppmanade Sverigedemokraterna att stötta honom. Låten ”Jeannie’s coming back” seglade upp på listorna. Men det hjälpte inte mycket för teatershowen som handlar om Peters liv, folk visste helt enkelt inte om att den fanns.

– Jag når inte ut. Den här föreställningen ”Rocken tog mitt liv” skulle man fått göra i gomorron med Malou, eller någonting, och berätta. Jag hänger ju ut hela mitt liv. Jag är alkoholist och har varit nykter i fyra år. Det här rocklivet höll på att kål på mig.

– Jag berättar hur jag som sjuåring åkte fast för polisen och allt det här. Det är ganska samhällsnyttigt och intressant. Men jag har inte en chans, inte en suck. Det är nobben överallt.

Fakta 40-årsjubileum

Lördagen 22 juli spelar Peter Jezewski i Stora Skuggan, Norra Djurgården, i Stockholm. År 2017 är det 40 år sedan Peter Jezewski slog igenom med The Boppers och det firar Peter Jezewski med ett 40-årsjubileum.

Det kommer att bli en lång repertoar av alla de stora hits Peter Jezewski sjöng i The Boppers samt lite nyskrivna låtar och detta blir sommarens stora höjdpunkt för Peter Jezewski som även fyller jämt detta år.

Klicka här för att boka biljett!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag