Peterson om Sveriges jämställdhetspolitik: ”Lycka till”

Jordan B. Peterson. Foto: Gage Skidmore
  • Måndag 12 Nov 2018 2018-11-12
E-post 968

SVERIGE När Jordan B. Peterson intervjuas för sajten Kvartal får han bland annat kommentera den svenska regeringens mål för sin jämställdhetspolitik. ”Lycka till”, svarar han.

Journalisten Jörgen Huitfeldt har intervjuat den kanadensiske författaren och psykologen Jordan B. Peterson, som i helgen sålde ut Cirkus i Stockholm med en föreläsning om boken ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”.

I intervjun tar Huitfeldt upp tre av den svenska regeringens sex mål för sin jämställdhetspolitik och frågar Peterson vad han tycker om dem. Kortfattat handlar de tre målen om jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämn fördelning av makt och inflytande i samhället, samt ekonomisk jämställdhet.

– När det gäller det första tror jag att staten riskerar att röra sig in på en domän som borde lämnas till privata medborgare. Det är så som hushållet organiseras. Vad gäller de andra två skulle jag säga att det beror väldigt mycket på vem som definierar jämställdhet och hur, säger Peterson.

Han skiljer på jämställdhet när det kommer till förutsättningar och jämställdhet i utfall – vad kvinnor och män väljer att göra med sina liv. Den svenska regeringens mål har mer att göra med utfall än förutsättningar, och där menar Peterson att det finns risker.

– Så lycka till. Min misstanke är att ert samhälle är vid den punkten att försök att driva doktrinen om jämställdhet i utfall längre än den manifesteras naturligt kommer att producera politik som blir alltmer inträngande och som folk betraktar som alltmer outhärdlig.

Lyssna på hela intervjun för Kvartal här.

Petersons besök i Sverige har fått många reaktioner – bland annat har utrikesminister Margot Wallström (S) sagt att den bästsäljande författaren har levt ”under en sten”. Här följer ett axplock av andras reaktioner på Twitter.

Läs även: Hälften av de anställda utbrända på Jämställdhetsmyndigheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag