Efter Wallströms påhopp – nu svarar Peterson

Foto: Flickr/Gage Skidmore/Aljazeera
  • Måndag 12 nov 2018 2018-11-12
E-post

SVERIGE I onsdags kommenterade utrikesminister Margot Wallström (S) Sverigeaktuelle Jordan B. Peterson och sade att han har ”varit under en sten” och ”borde ha stannat där”. Nu svarar Peterson i en intervju för Expressen.

Den kanadensiske författaren och psykologen Jordan B. Peterson är på Europaturné med sin nya bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos”. Under den senaste veckan har han besökt Sverige, vilket bland annat fått Margot Wallström att reagera.

– Jag kan inte förstå att folk ägnar tid åt den här killen, sade hon på ett evenemang på Kulturhuset i onsdags.

– Jag tror att han har varit under en sten under en tid, och borde kanske ha stannat där. Jag menar, jag tror inte att det kan bli fred i världen om kvinnor är exkluderade, fortsatte hon.

Det är oklart vad den bästsäljande författaren har sagt som Wallström vänder sig mot. Nyheter Idag har sökt utrikesministern med den frågan, men utan att ha fått något svar.

Nu har däremot Peterson bemött Wallströms uttalanden i en intervju för Expressen. Enligt honom vet hon sannolikt inte vad hon pratar om.

– Om hon hade gjort mer än att bara läsa andrahandsåsikterna från ideologiskt besatta journalister så hade hon kanske kommit på andra tankar, säger han.

– Jag bjöd in henne till en av mina föreläsningar, så att hon kunde bilda sig en egen uppfattning, men som jag förstår det så kom hon inte. Hon kanske hade något bättre att göra, det är definitivt en möjlighet, men jag ser inga bevis på att hon visste något alls om vad hon pratade om och jag skulle också föreslå att någon i hennes position, med den auktoriteten och det anseendet, är något mer försiktig med att så lättsinnigt förolämpa människor som hon vet absolut ingenting om.

Peterson uppfattar det som att Wallström anklagar honom för kvinnofientlighet. Däremot tycks hon sakna bevis för att styrka den anklagelsen.

– Allt jag har sagt till mina studenter, bokstavligen, i 30 år, finns inspelat på video och har publicerats offentligt. Om det hade funnits någonting där som var kvinnofientligt på ett sätt som skulle ligga till grund för en rimlig anklagelse så kan du vara säker på att de många människor som gjort det till sin uppgift de senaste två åren att sänka mig och finkammat det materialet, något miljoner människor gjort, hade hittat det avgörande bevismaterialet, som för övrigt inte existerar, säger Peterson.

Även Expressen har sökt Wallström för en kommentar.

Läs även: Mel Gibson i hyllningsfilm till Polens självständighet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag