”Pinsamt av Löfven att koppla ihop förnedringsrånen med Alliansens skattesänkningar”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 13 feb 2020 2020-02-13
E-post

UPPSALA Statsminister Stefan Löfven menar att de så kallade ”förnedringsrånen” beror på Alliansens tidigare skattesänkningar. Det säger han i en intervju till Expressen. ”Ta lite jäkla eget ansvar någon gång istället för att oavsett fråga skylla ifrån er på precis allt och alla”, skriver moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell på Twitter.

Det är till tidningen Expressen som statsminister Stefan Löfven lägger skulden på Alliansens skattesänkningar när han får frågor om de uppmärksammade rånen mot barn och ungdomar – inte sällan med rena inslag av förnedring. Lösningen på den skenande kriminaliteten är enligt statsministern nya satsningar på välfärden.

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, vi ska satsa mer på välfärden, säger Stefan Löfven.

M: ”Ta lite jäkla eget ansvar”

Att skylla rånen som drabbar barn och ungdomar på skattesänkningar väcker reaktioner. Inte minst är moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell mycket kritisk till statsministerns förklaring.

”Rent ut sagt pinsamt av Stefan Löfven att försöka koppla ihop förnedringsrånen med Alliansens jobbskatteavdrag. Snart har S & MP suttit sex år i regering. Ta lite jäkla ansvar någon gång istället för att oavsett fråga skylla ifrån er på precis allt och alla. Patetiskt!”, skriver han på Twitter.

Och Forsell är långt ifrån ensam att reagera på Löfvens uttalande. Även KD-ledaren Ebba Busch noterar Expressen-artikeln och rasar mot statsministern på Twitter.

Även Nyamko Sabuni sågar Stefan Löfven

Det är inte bara oppositionen som är djupt kritiska till Löfvens analys av kriminaliteten som drabbar ungdomar. Även i statsministerns eget regeringsunderlag knorras det över analysförmågan. I en uppföljande Expressen-artikel förklarar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att Stefan Löfven helt enkelt har fel.

– Det finns inte en chans att det vi nu ser, med 14-åringar som rånar och förnedrar andra tonåringar, skulle bero på 14 år gamla skattesänkningar, säger hon till tidningen.

Även M-ledaren Ulf Kristersson går ut i sociala medier och kritiserar Löfvens uttalande.

”Nu gör han det igen, Stefan Löfven. Skyller ifrån sig. Men denna gång överträffar han nästan sig själv”, skriver Kristersson och pekar på ”en oansvarig invandringspolitik” i en Facebookstatus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag